Guvernul a hotarat, miercuri, sa aloce 340 miliarde lei vechi pentru executarea unor lucrari de regularizari de albii, reabilitari de diguri pe tronsoanele distruse, refacere a consolidarilor de mal, refacere a pragurilor de fund distruse, precum si a altor lucrari cu rol de prevenire si inlaturare a efectelor inundatiilor.

Banii se distribuie din Fondul de Interventie la dispozitia Guvernului si vor fi directionati catre bugetul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, pentru realizarea in regim de urgenta a unor lucrari de aparare impotriva inundatiilor.

Reparatiile se vor realiza atat in zonele cele mai afectate de inundatiile din perioada septembrie 2005 - iunie 2006, cat si in punctele vulnerabile la inundatii.

Achizitia serviciilor si lucrarilor se va face de catre Administratia Nationala „Apele Romane” in calitate de beneficiar, prin directiile teritoriale. Astfel, vor beneficia de bani pentru consolidarea digurilor de aparare impotriva inundatiilor toate directiile judetene.

Cele mai mari sume distribuite sunt la Directia Apelor Prut care va primi 4.500.000 lei, Directia Apelor Somes-Tisa - 4.370.260 lei si Directia Apelor Siret - 4.309.680 lei.

Lucrarile de investitii ce vor fi realizate au fost identificate in urma analizelor efectuate de catre reprezentatii Ministerului Mediului si autoritatile locale si au fost stabilite pe baza rapoartelor de sinteza privind inundatiile, semnate de prefectii judetelor in calitate de presedinti ai Comitetelor Judeteane pentru Situatii de Urgenta.