Plasarea pe axa Washington - Londra pare sa fie un esec din toate punctele de vedere pentru Romania. Ideea presedintelui Basescu se dovedeste falimentara. Dupa ce SUA ne-au amanat suspendarea vizelor, iata ca nici din punct de vedere economic viitorul nu e roz.

Economia SUA pare incapabila in acest moment sa se mai dezvolte, in conditiile in care cheltuielile militare produc adevarate cratere in buget. Incapacitatea acoperirii acestor deficite bugetare forteaza administratia Bush sa revizuiasca politicile fiscale si sa reduca drastic facilitatile vamale acordate unor state precum cele considerate in curs de dezvoltare.

Surpriza, pe aceasta lista se afla si Romania, ceea ce probeaza inca o data ca, pentru Washington, Bucurestiul nu este nimic mai mult decat un pion ce merita exploatat atata timp cat asta nu te costa nimic.

Analistii economici nu vad o prea mare tragedie din noua miscare: "Schema preferentiala expira oricum odata cu aderarea la UE", ne-a spus analistul Ilie Serbanescu. "Romania va pierde si facilitatile altor state, ca Japonia, Noua Zeelanda sau Australia."

Exporturile Romaniei pe piata SUA se desfasoara in proportie de 75% in regimul Clauzei natiunii celei mai favorizate, taxele vamale fiind similare cu cele pe care SUA le aplica si produselor exportate de UE, precizeaza Iuliu Winkler, seful Departamentului de Comert Exterior. El estimeaza ca valoarea schimburilor comerciale bilaterale va depasi doua miliarde de dolari si in acest an.

In baza actualei scheme de preferinte vamale americane, au fost eligibile circa 25% din exporturile romanesti. Conform statisticii americane, valoarea acestora a fost, in anul 2005, de 283,3 milioane de dolari.

Trecerea la desfasurarea relatiilor integral in baza clauzei natiunii celei mai favorizate de la data aderarii la UE va avea ca efect aplicarea de taxe vamale la importul in SUA al acestor produse, dar care se situeaza la un nivel relativ mic, cuprins intre 2 si 5,8%.

"Pierderea facilitatilor presupune, cel putin pe hartie, faptul ca Romania paraseste tabara statelor in curs de dezvoltare. Ramane de vazut daca si realitatea va confirma acest fapt", ne-a declarat Liviu Voinea, presedintele Grupului pentru Economie Aplicata. Analistul a subliniat si faptul ca exista firme care au beneficiat de acest statut preferential.

"Nu este intamplator faptul ca SIDEX a fost cumparat de ISPAT intr-un moment in care Romania si Trinidad Tobago beneficiau de taxe vamale reduse la otel din partea SUA. In situatia de fata, nu ramane acum decat un singur lucru de facut: exporturile companiilor romanesti trebuie sa se impuna prin competitivitate, si nu prin artificii vamale sau fiscale", a mai spus Liviu Voinea.

Guvernul SUA analizeaza posibilitatea retragerii conditiilor preferentiale pentru comert acordate unui numar de 13 tari, printre care si Romania.

Reprezentantul SUA pentru schimburi comerciale a declarat ca Administratia de la Washington vrea sa stabileasca daca nu cumva anumite tari ar trebui excluse din programul care acorda scutiri de taxe importurilor de bunuri din 133 de tari in curs de dezvoltare.

Posibila revizuire a politicii comerciale fata de o parte din tarile cuprinse in acest program survine nemultumirii exprimate de unii membri ai Congresului SUA fata de faptul ca tari precum India sau Brazilia, desi se bucura de scutiri de taxe preferentiale, nu fac eforturi pentru stabilirea unui acord in privinta comertului mondial.

Administratia americana urmeaza sa stabileasca "daca va limita, suspenda sau retrage" dreptul de a beneficia de scutiri de taxe tarilor care au exportat produse de peste 100 milioane de dolari in SUA pe parcursul anului 2005 si indeplinesc unul dintre urmatoarele criterii: exporturile reprezinta mai mult de 0,25% din exporturile mondiale sau Banca Mondiala o considera o tara cu o economie ale

carei venituri sunt peste medie. Tarile care beneficiaza de programul de conditii preferentiale comerciale al SUA si care indeplinesc cele doua criterii sunt Argentina, Brazilia, Croatia, India, Indonezia, Kazahstan, Filipine, Romania, Rusia, Africa de Sud, Thailanda, Turcia si Venezuela.

Integral in Curentul