Opozitia a gasit, miercuri, prilejul de a cere presedintelui Traian Basescu sa-si clarifice legaturile cu securitatea. PSD a plecat de la raspunsul sefului statului la o afirmatie lansata de liderul PC, Dan Voiculescu, potrivit caruia Basescu ar avea dosar de colaborare cu securitatea. Traian Basescu a replicat: “Am facut ce a trebuit sa fac".

Miercuri, purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, a declarat ca este necesar ca romanii sa stie daca seful statului a fost informator:

“Clarificarea trecutului oamenilor politici ar trebui sa inceapa cu seful statului. Dosariada a fost instrumentata pe baza selectiva si discriminatorie, avand ca scop reglarea anumitor conturi politice”, a spus Corlatean.

Politologul Stelian Tanase crede ca intai de toate trebuie definit foarte exact ce inseamna "politie politica". El a amintit in acest context ca in procesul cu Mugur Ciuvica, presedintele Basescu a spus la un moment dat :”nu am colaborat cu securitatea, ca politie politica”.

In acest context singura intrebare legitima este “daca exista vreo parte a securitatii, care nu a facut politie politica”, a completat Stelian Tanase.

Marti, CNSAS anunta ca nu detine niciun dosar, referitor la presedinte. Cererea de verificare a fost formulata in decembrie 2005 de Emil Constantinescu.

Presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu i-a transmis fostului presedinte ca, pana acum, “singura institutie care a dat curs adreselor noastre a fost SRI. Acesta ne-a transmis raspunsul sau, doar ca 'nu au fost identificate documente ale Arhivei Comitetului PCR al Flotei Maritime sau ale Arhivei Comitetului Central al PCR'”.