Intr-o declaratie publica sustinuta miercuri seara, presedintele Traian Basescu a negat faptul ca a avut vreun angajament cu Securitatea. 'Nu am avut niciodata note informative in scris, date ofiterului de Securitate. Dati-mi dosarul si-l voi face public" a adaugat seful statului, mentionand ca Securitatea nu a incercat vreodata sa il racoleze.

Traian Basescu a declarat ca a facut ceea ce trebuia sa faca, adica sa ceara desecretizarea arhivelor fostei Securitatii.

Presedintele Basescu a subliniat ca aceste clarificari erau necesare, in conditiile in care tensiunea in viata politica, in ultimele zile, a atins cote maxime.

"Timp de 15 ani, toata societatea romaneasca a dorit sa stie ce este in arhivele Securitatii. In CSAT am cerut re-evaluarea dosarelor clasificate. Am cerut declasificarea dosarelor oamenilor politici. Avem nevoie de servicii de informatii credibile", a precizat Basescu.

Totodata, seful statului a tinut sa atraga atentia ca procesul de desecretizare va merge pana la capat, fara menajamente. "Cu cat mai tarziu s-ar fi decretizat dosarele, cu atat ar fi fost mai rau. Nu mi-am propus sa protejez pe nimeni si sa atac pe cineva", a mai spus presedintele Basescu.

"Nu am avut un angajament semnat cu Securitatea. Ceea ce eu am facut este sa fac raportul de voiaj pe care il face orice comandant de nava si sa il predau armatorului companiei de navigatiei. Nu am cerut nimanui sa ascunda vreun dosar referitor la mine", a conchis seful statului.

PSD asteapta reactia institutiilor statului

In replica la declaratiile sefului statului, purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean a declarat pentru HotNews ca desi a luat nota de raspunsul presedintelui, institutiile statului sunt cele care trebuie sa dea un raspuns clar, privind colaborarea presedintelui cu securitatea.

Intrebat daca exista dovezi in acest sens, Corlatean a spus: "Va aduc aminte ca atat fostul presedinte Constantinescu cat si Mugur Ciuvica au dat publicitatii o serie de documente, care faceau referire la trecutul domnului Basescu”.

“Solicitarea PSD este adresata institutiilor statului, care trebuie sa clarifice daca presedintele are un trecut de informator sau este un om curat”, a mai spus Corlatean.

PSD a cerut, miercuri, presedintelui Traian Basescu sa-si clarifice legaturile cu securitatea. PSD a plecat, in demersul sau, de la raspunsul sefului statului la o afirmatie lansata de liderul PC, Dan Voiculescu, potrivit caruia Basescu ar avea dosar de colaborare cu securitatea.