Mai putin de jumatate dintre cartotecile de la SRI au ajuns la CNSAS, in pofida promisiunilor ca vor fi predate pina la sfirsitul lunii mai.

La prima intilnire care a avut loc intre actualul Colegiu CNSAS si reprezentantii SRI, acestia din urma s-au angajat sa predea, pina la sfirsitul lunii mai, „cartoteca, dosarele declasificate, microfilmele, precum si baza de date automata si alte documente“, asa cum se preciza in comunicatul de presa de pe 4 mai.

Promisiunea a fost reiterata de mai multe ori de atunci, insa pina la jumatatea lui august la CNSAS au ajuns cartotecile pentru mai putin de jumatate dintre dosare.

„Nu am primit decit 600.000 si avem 1.300.000 de dosare. Asta este realitatea”, a afirmat Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului, marti seara, intr-o emisiune tv. Potrivit lui Carmen Popescu, purtatorul de cuvint al CNSAS, preluarea cartotecilor a fost sistata din luna iunie si va fi reluata abia in septembrie, pentru cele 1.800.000 de volume aflate in arhiva de la Popesti Leordeni.

„Cazuri cind la dosar nu gasesti mai nimic”

Existenta cartotecilor ar creste substantial viteza deconspirarii, intrucit ele contin date de identificare ce permit gasirea imediata a dosarului cautat: nume, prenume, data si locul nasterii, numele parintilor, perioada colaborarii, eventual motivul abandonarii, precum si numele conspirativ al informatorului, iar, in cazul celor urmariti, motivul urmaririi.

Ultima parte a cartotecii cuprinde numerele de dosare in care mai apare titularul, cu mentionarea chiar a filelor, ceea ce duce la notele informative date de respectivul.

Citeste articolul complet in Cotidianul