Potrivit prevederilor noului Cod Fiscal, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007, clientii bancilor pentru locuinte vor avea posibilitatea sa-si deduca, din veniturile impozabile, cheltuielile efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ in limita a 300 lei pe an, au anuntat luni oficialii Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Potrivit presedintelui Raiffeisen Banca pentru Locuinte, noul Cod Fiscal are cateva prevederi exprese referitoare la activitatea de economisire si creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ.

Astfel, contribuabilul poate deduce din veniturile impozabile din salarii, obtinute la functia de baza, cheltuielile efectuate pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ in limita unei sume maxime egale cu 300 lei pe an.

In plus, articolul 65, alineatul (2), face referire la faptul ca sunt neimpozabile veniturile sub forma dobanzilor bonificate la depozitele clientilor constituite in baza Legii nr. 541/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

“Prin masurile adoptate in noul Cod Fiscal, statul confirma practic sustinerea sistemului de economisire si creditare ca instrument important pentru dezvoltarea domeniului locativ, pe de o parte, dar si pentru sprijinirea persoanelor care doresc sa-si imbunatateasca conditiile de locuit.

In plus, cred ca s-a inteles ca acest produs este o parghie in atingerea unor obiective macroeconomice cum ar fi cresterea gradului de economisire la nivelul sistemului bancar sau reducerea deficitului de cont curent”, a precizat Ionut Costea, presedintele bancii.

Oficialii bancii sustin ca la sfarsitul primului semestru al acestui an, volumul total al economiilor clientilor Raiffeisen Banca pentru Locuinte s-a apropiat de valoarea de 41 milioane Euro. La sfarsitul lui 2005 acest indicator a atins cifra de 28 milioane Euro, fata de 22 milioane Euro nivelul prognozat.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte S.A., si-a inceput activitatea in iunie 2004, fiind prima banca pentru locuinte din sistemul bancar romanesc. Produsul oferit este in lei si presupune existenta unei perioade minime de economisire, urmata de acordarea unui credit cu dobanda fixa pentru activitati in domeniul locativ.

In etapa de economisire, statul ofera o prima de stat de 15% din suma economisita in anul calendaristic precedent, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 150 de euro.

Potrivit actului constitutiv, Raiffeisen Bank Romania si Schwabisch Hall-Germania detin fiecare cate 33,324% din actiuni, iar Raiffeisen Bausparkasse Austria detine alte 33,35% din participatii. Capitalul social al bancii este in prezent echivalentul a 25 milioane de euro.

Pe piata bancara din Romania, in activitatea de economisire-creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ, in afara de Raiffeisen Banca pentru Locuinte, mai activeaza incepand din luna septembrie a anului trecut si HVB - Banca pentru Locuinte.