Dezechilibrul comercial al Romaniei se accentueaza, potrivit datelor publicate vineri de catre Institutul National de Statistica, deficitul comercial atingand in primele sapte luni ale acestui an valoarea de 7,03 miliarde euro.

Iuliu Winkler, ministru delegat pentru comert, recunoaste ca performantele din industrie, cresterea economica precum si investitiile pentru restructurare si modernizare au generat o cerere mai mare de import, dar sustine ca toate acestea au sustinut si expansiunea exporturilor si ameliorarea structurii acestora.

Potrivit Institutului National de Statistica, exporturile FOB realizate in aceasta perioada au totalizat 14,88 miliarde euro, in crestere cu 18,8% fata de perioada similara a anului trecut, dar importurile CIF au avut o crestere de 25,1%, astfel ca valoarea acestora a depasit 21,92 miliarde euro.

Valoarea exporturilor catre tarile Uniunii Europene (UE-25) in perioada 1 ianuarie-31 iulie 2006, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului trecut, a crescut cu 16,7%. Ponderea exporturilor catre tarile Uniunii Europene in total exporturi a fost de 67,3%. In primele sapte luni ale acestui an, exporturile FOB au depasit valoarea de 14,88 miliarde euro.

In privinta importurilor, valoarea acestora a devansat-o pe cea a exporturilor astfel ca importurile CIF au insumat 21,92 miliarde euro. Valoarea importurilor provenite din tarile Uniunii Europene (UE-25) in primele sapte luni ale anului curent, comparativ cu aceeasi perioada din anul 2005, a crescut cu 24,1%.

Ponderea importurilor din tarile membre ale Uniunii Europene in total importuri a fost de 62,4%.

Daca in primul semestru al acestui an, deficitul comercial urcase la 5,81 miliarde euro, statisticile INS arata o adancire accentuata a acestuia - 7,03 miliarde euro dupa sapte luni. Amintim ca, anul trecut, cresterea accelerata a importurilor a condus la inregistrarea unui deficit comercial record, in valoare de 10,3 miliarde euro, cu 40,4% mai mare decat in 2004.

MEC: Produsele din industriile de medie-inalta tehnologie au devenit mai competitive pe plan extern

Iuliu Winkler, ministru delegat pentru comert, a declarat vineri ca produsele realizate de industriile de medie-inalta tehnologie si-au consolidat competitivitatea.

“In acest an, exportul de produse realizate de industriile de medie-inalta tehnologie, cu valoare adaugata mai mare, a depasit pentru prima data pragul de 50% din totalul exporturilor, ceea ce este un indiciu de consolidare a competitivitatii produselor romanesti pe pietele externe si reflecta o tendinta de valorificare mai buna a resurselor nationale”, a spus acesta.

Iuliu Winkler recunoaste ca performantele mai bune inregistrate in aceasta perioada de cresterea economica, precum si de cea a productiei industriale si in special a investitiilor pentru restructurare si modernizare au generat o cerere mai mare de import. Pe de alta parte, ministrul sustine ca toate acestea "au sustinut expansiunea exporturilor si ameliorarea structurii acestora".

Potrivit unui comunicat de presa al MEC, analiza structurii deficitului comercial pe principalele destinatii economice releva factorii care exercita presiuni asupra balantei comerciale.

Analiza constata ca oferta productiei interne nu satisface cererea populatiei in privinta bunurilor pentru investitii destinate restructurarii si modernizarii economiei, materiilor prime si materialelor destinate aprovizionarii industriei precum si in privinta bunurilor de consum.