Traian Basescu a avut marti seara o interventie telefonica de aproximativ o ora in cadrul emisiunii "Sinteza zilei" de pe Antena 3, raspunzand acuzelor aduse in "Adevarul" si reluate de Corina Dragostescu si Ion Cristoiu in cadrul emisunii.

Presedintele acuza "Adevarul" de minciuna si manipulare

Presedintele a acuzat articolul "Basescu si-a distrus dosarul la Revolutie" aparut in editia din 5 septembrie a ziarului Adevarul. Articolul respectiv prezenta opinia jurnalistului Paul Parvu ce sustine ca presedintele Basescu a stat vreo doua zile prin arhivele securitatii, dar nu stie daca si-a luat sau nu dosarul de Securitate.

"V-am transmis un mesaj pe forum azi noapte. Va faceti propagatorul unei mari minciuni, fie ca ea e spusa de Parvu sau de unii revolutionari. Vreti, nu vreti sunteti intr-un joc. Jocul inseamna denigrarea celui care a indraznit sa faca desecretizarea dosarelor securitatii."

"N-am calcat niciodata intr-o arhiva a Securitatii. D-voastra prezentati in ziar (n.r. Adevarul) o lista a CFSN-ului. Toti sefii de institutii erau automat trecuti in CFSN pentru ca nu exista un partid atunci. Eu eram seful Inspectoratului navigatiei Civile. Nu ma ocupam de nimic altceva decat de siguranta. Deci este minciuna cap coada ce ati promovat in ziar din "sursa Parvu".

"Nu ma suspecati ca am fost vreodata in vreo arhiva, ca am vazut vreun dosar. Eu nu am stiut ca as avea un dosar pana cand a inceput dezbaterea publica pe marginea dosarulu meu, dezbatere rezultata din tabelele facute publice."

Cine si de ce a facut secretizarea si desecretizarea dosarelor

"Secretizarea dosarelor a fost facuta de o comisie mixta SRI-CNSAS. Le-am desecretizat ca am avut suspiciunea ca nu se urmareste neaparat protejarea politicienilor. Secretizarea a avut drept scop protejarea turnatorilor in cazul dosarelor de colaboratori si protejarea ofiterilor de securitate in cazul dosarelor de urmariti."

De ce nu are Traian Basescu dosar

"Niciodata n-am avut un angajament cu securitatea, n-am dat date despre nici unul dintre colegii mei si n-am avut nume conspirativ", a declarat Traian Basescu. Presedintele spune ca nu stie daca are sau nu dosar, daca acesta a fost sau nu a fost distrus, dar spune ca el nu a fost gasit de serviciile secrete desi li s-a cerut expres acest lucru.

Presedintele a mai subliniat ca nu avea nici un rost ca presupusul sau dosar sa fie trecut "la siguranta nationala" si ca nu crede in posibilitatea ca pe "piata" sa-i apara un dosar contrafacut.

Relatiile cu Securitatea si dosarul de cadre

Traian Basescu a reafirmat ca prin natura meseriei trebuia sa aiba un contact cu Securitatea insa nu s-a pus niciodata problema ca sa fie racolat de aceasta.

Referitor la dosarul sau de cadre, presedintele a declarat ca el ar trebui sa existe, dar ca nu a avut timpul necesar si curiozitatea de a-l identifica. Sub nicio forma, rapoartele de serviciu cuprinse in acel dosar de cadru nu ar putea lasa loc speculatiilor de politie politica, a intarit presedintele Basescu.