Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings ar putea revizui in sens negativ indicatorul macro-prudential al Romaniei, pana categoria cu cel mai ridicat nivel de risc, respectiv “3”, potrivit unui studiu dat publicitatii miercuri de catre agentia internationala.

Indicatorul macro-prudential masoara felul in care cresterea creditelor, a pretului activelor si rata de schimb pot influenta sistemul bancar si situatia economica in ansamblu.

"Atat Romania, cat si Ucraina, ambele cu sisteme bancare relativ slabe, notate cu «D», ar putea trece in categoria «3» a indicatorului macro-prudential”, se arata in studiu.

Dintre posibilele schimbari care ar putea fi operate in cadrul indicatorului macro-prudential si care vor avea la baza datele din 2006, tarile care ridica cele mai temeri sunt Romania si Ucraina.

Cresterea reala a creditarii a fost in 2005, in ambele state, de 30%-40%, si, desi sunt semne ca avansul se va tempera, cresterea va depasi nivelul de 15%, suficient pentru revizuirea indicatorului in sens negativ, in special in Ucraina.

Analistii Fitch estimeaza pentru acest an o majorare cu 21% a creditarii in Romania, in timp ce creditul neguvernamental va avansa cu 22,9%.

Fitch utilizeaza doi indicatori complementari pentru a evalua vulnerabilitatea sistemelor bancare. Indicatorul pentru sistemul bancar masoara calitatea intrinseca a sistemului bancar cu niveluri cuprinse intre "A" (calitate foarte buna) si "E" (calitate foarte slaba).

Indicatorul macro-prudential masoara, pe o scala de la “1” la”3” felul in care cresterea creditelor, a pretului activelor si rata de schimb pot influenta sistemul bancar si situatia economica in ansamblu.