Dupa ce au tatonat piata locala, mai multe firme internationale din avocatura de top vor incepe negocierile pentru deschiderea unor birouri in Romania.

Cel putin trei firme mari vor purta discutii, in aceasta toamna, cu case locale de avocatura pentru asociere si deschiderea unor reprezentante in Romania. Eversheds LLP, White & Case si DLA Piper Rudnick Gray Cary si-au trimis inaintasii la Bucuresti pentru a sonda terenul unor viitoare asocieri.

Reprezentantii firmelor locale de avocatura au confirmat pentru SFin ca poarta discutii cu firme internationale, dar au precizat ca sunt mai multi pasi de urmat pana cand negocierile vor fi incheiate.

Eversheds LLP, o firma de avocati din nordul Angliei, cu peste 2.000 de consultanti, a trimis la Bucuresti o echipa condusa de chairman-ul responsabil cu dezvoltarea internationala si unul dintre partenerii care gestioneaza activitatile din Europa de Est. Firma s-a ridicat din zona marii industrii britanice, oferind consultanta unor companii din Leeds, Birmingham si Manchester.

Astazi, Eversheds LLP opereaza la nivel global si are in portofoliu circa 400 de companii multinationale americane.

tefanica, Dutu & Partners, una dintre cele mai dinamice societati mijlocii de avocati din Romania, a cochetat la inceputul anului cu ideea unei asocieri cu Eversheds LLP. Mihai Guia, partener in cadrul societatii pana in luna aprilie a acestui an, a lucrat la Londra, in cadrul Eversheds LLP.

Recent, Guia a plecat de la Stefanica, Dutu & Partners, el figurand azi in agenda presedintelui AVAS drept reprezentant al societatii britanice.

„Avem, intr-adevar, cateva proiecte pe care lucram impreuna cu Eversheds, asa cum au si alte societati de avocatura din piata, dar fara niciun fel de legatura institutionalizata“, a precizat Mihai Guia, raspunzand intrebarii noastre daca reprezinta, in calitate de avocat, la Bucuresti, interesele firmei Eversheds LLP.

Eversheds merge la mai multe capete

„Am avut discutii cu Eversheds LLP, dar in momentul de fata ne-am dori o asociere doar cu Slaughter & May“, ne-a declarat Daniel Stefanica, managing partner la Stefanica, Dutu & Partners.

Slaughter & May este una dintre cele cinci firme din elita avocaturii londoneze - asa-numitul „Magic Circle“ din care mai fac parte Allen & Overy, Clifford Chance, Linklaters si Freshfields Bruckhaus Deringer. In momentul de fata, birouri in Romania nu au decat Linklaters si Clifford Chance.

Surse din piata ne-au declarat ca biroul din Bucuresti al firmei Linklaters trece printr-o perioada de transformari si este foarte posibil ca, in aceasta toamna, managementul sa se schimbe si o echipa de avocati sa migreze spre alte societati.

Clifford Chance a intrat pe piata locala anul acesta, asociindu-se cu Badea, Georgescu si Asociatii, o firma relativ tanara, fondata in 2002 de Daniel Badea - care lucrat pentru Linklaters in Romania - si de sotia sa, Nadia Georgescu, care a activat in echipa KPMG si apoi in firma de avocatura Georgescu, Nemoianu & Salcianu.

„Suntem intr-o buna relatie cu Slaughter & May, dar ei nu obisnuiesc sa deschida birouri in capitalele Europei. Pot spune ca aceasta este singura firma cu care ne-am dori astazi o asociere“, a continuat Daniel Stefanica.

Insa nu doar societatea la care acesta este managing partner a avut contacte stranse cu Eversheds LLP. Surse din piata ne-au declarat ca reprezentantii firmei britanice au venit si la alte societati bine cotate pe piata romaneasca. Dupa mai multe intalniri cu avocatii romani, top-managementul multinationalei a promis ca va reveni in septembrie pentru due-diligence.

White & Case Praga vine la Bucuresti

Dupa ce au anuntat, la sfarsitul lunii trecute, ca nu sunt in negocieri cu White & Case - infirmand afirmatiile aparute in presa in urma cu doua saptamani -, reprezentantii societatii Tuca, Zbarcea si Asociatii au refuzat sa comenteze informatiile potrivit carora sunt in discutii cu reprezentanti din varful ierarhiei Eversheds LLP. „E firesc sa fim curtati.

Reprezentam, in acest moment, una dintre cele mai dinamice si capabile echipe de avocati din Romania. Suntem deschisi pentru a purta discutii, dar trebuie sa se stie ca asteptarile noastre sunt foarte mari. Nu avem niciun motiv sa ne grabim spre a face vreun pas in directia unei asocieri exclusive“, a declarat pentru SFin Gabriel Zbarcea, managing partner al societatii de avocati.

In piata se stie ca Tuca, Zbarcea si Asociatii este in discutii si cu White & Case, negatia societatii romanesti fiind un pas firesc in conditiile in care doreste sa continue discutiile si cu alti parteneri.

White & Case este unul dintre gigantii avocaturii mondiale, cu peste 2.000 de avocati in 25 de tari. Firma a fost fondata in 1901 si are sediul central in New York. In Europa de Est, biroul White & Case din Praga este cel mai activ, avocatii din capitala Cehiei urmarind cu atentie ce se intampla pe pietele din jur.

Cu toate ca a infirmat orice tatonare cu gigantul american, sursele noastre ne-au declarat ca saptamana aceasta va sosi la Bucuresti o echipa a biroului White & Case din Praga pentru a se intalni cu mai multe societati de avocati de aici.

Aceleasi surse au explicat ca e greu de crezut ca avocatii din firmele de pe primele 5 locuri in top ar putea sa se asocieze cu gigantul american, principalul obstacol fiind ingradirea autonomiei decizionale, conditie cu care romanii nu sunt de acord.

De obicei, atunci cand o firma internationala preia o societate locala de avocati, reduce numarul partenerilor existenti in momentul asocierii si impune management strain. Societatile romanesti bine cotate accepta cu mare greutate aceste conditii.

Integral in Saptamana Financiara