Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a lansat marti creditul ProAgricol, care se adreseaza agentilor economici si persoanelor fizice autorizate, interesate de achizitionarea de echipamente agricole noi si second hand.

Potrivit unui comunicat de presa al bancii, valoarea maxima acordata prin acest credit este 550.000 lei, iar graficul de rambursare tine cont de sezonalitatea activitatii din agricultura. Creditul poate fi aprobat in trei zile si poate fi garantat doar cu bunurile achizitionate.

Oficialii CEC au anuntat marti ca banca a incheiat deja un parteneriat pentru dezvoltarea acestui produs cu firma MAT Craiova, urmand extinderea colaborarii si cu alte firme implicate in agricultura romaneasca.

Societatea comerciala MAT Craiova este un important producator de echipamente si utilaje agricole din Romania, care livreaza pe piata de profil, interna si internationala, tractoare universale si speciale, remorci, 58 de tipuri de masini agricole, utilaje si echipamente pentru fermele agricole.

CEC are in prezent un capital social de 149,7 milioane lei, active totale de peste 6 miliarde lei si o retea de 1.391 unitati, in mediul urban si rural. Banca se afla in continuare intr-un amplu proces de restructurare, urmand sa fie privatizata.

In procesul de privatizare al CEC au ramas doua finaliste, respectiv OTP Bank si National Bank of Greece. Cele doua institutii bancare ar fi trebuit sa depuna pana la data de 31 august 2006 ofertele imbunatatite pentru banca romaneasca dar intre timp au solicitat un audit privind rezultatele financiare pentru primul semestru calculate in conformitate cu standardele de contabilitate IFRS.

Depunerea ofertelor a fost asteptata pentru a doua jumatate a lunii septembrie, dar acest lucru nu s-a intamplat. Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor a anuntat recent ca depunerea ofertelor finale se va face in luna octombrie a acestui an.