George Maior si Claudiu Saftoiu sunt de astazi sefii SRI si SIE, girati de Traian Basescu si votati de parlament. Contactul lor cu sistemul a fost pana acum minim: primul a facut cunostinta cu un serviciu de informatii pe vremea cand era secretar de stat in Ministerul Apararii, cel de-al doilea, in timpul crizei ostaticilor.

Putem presupune ca s-au simtit ca in prima zi de scoala, dar nu una obisnuita, ci aceea cosmaresca din "Zidul" lui Pink Floyd.

Riscul cel mai mare pentru amandoi este sa fie tesuti intr-o panza de informatii nerelevante sau false si tinuti intr-un cocon pana la sfarsitul mandatului, cum s-a intamplat cu ceilalti doi "civili" de la CDR, Costin Georgescu si Catalin Harnagea, iar rapoartele relevante sa mearga direct la beneficiari.

Pana s-au dezmeticit si au inteles cum functioneaza mecanismele, a venit vremea sa paraseasca functiile. Agentii de informatii, mai ales cei din SIE, sunt spectrali, meseria lor este sa fie tot timpul altcineva.

Atat in SRI, cat si in SIE, sunt cu siguranta cadre mai degraba ostile noilor veniti, incepand poate chiar cu adjunctii carora Traian Basescu le-a promis directoratele pana in ultima clipa.

N-ar fi de mirare ca Florin Coldea, prim-adjunctul SRI, cat si Silviu Predoiu, adjunctul SIE, sa fi aflat de nominalizarile prezidentiale, ca noi toti, de la televizor - si o asemenea palma usturatoare se uita greu.

Atat Coldea, cat si Predoiu au condus efectiv serviciile chiar inainte de plecarea oficiala a lui Timofte si a lui Fulga, castigand probabil sprijinul cadrelor, si in ideea ca vor fi instalati, pana la urma, la sefie.

Maior si Saftoiu vor fi cei mandatati sa implementeze reformele din pachetul de legi privind siguranta nationala, ce urmeaza a fi dezbatut si votat de parlament.

Un triumf al variantei liberale care smulge si coltii, si urechile serviciilor de informatii le va face misiunea si viata imposibila.

La discutarea legilor de organizare si functionare a SRI si SIE, Maior si Saftoiu se vor afla intre ciocan si nicovala, respectiv intre presiunile sistemului de a sustine intarirea prerogativelor serviciilor in contextul provocarilor globale, asa cum ar fi facut-o Coldea si Predoiu, si mediile din care provin, din politica, respectiv din presa.

Traian Basescu le-a mai trasat o sarcina: sa se desprinda de imaginea fostei Securitati, asigurandu-i si pe cei prezenti, dar si pe cetateni, ca in SRI nu mai sunt fosti anagajati ai politiei politice.

Realitate indoielnica, bazata probabil pe rapoartele intoarse din condei ale fostilor sefi. Daca ar fi adevarat, ar insemna ca generalul Soare si colonelul Dumitrache, ambii cadre SRI, cercetati pentru coruptie, au fost ultimii securisti din sistem, ceea ce e rizibil.

La SIE, problema nu se mai pune, din moment ce fostii spioni, ca Silvian Ionescu, au scapat de blam datorita diferentierii intre Directia interna si cea externa a Securitatii Statului, primii au fost cei rai, ultimii - patriotii care au ajutat Romania.

Perceptie ce nu poate fi decat eronata din moment ce au existat defectori ca Pacepa si Liviu Turcu. Legatura cu regimul comunist insa nu tine numai de cadre, ci si de mentalitati, ori nici SRI si nici SIE n-au demonstrat ca si le-au schimbat. Ca dovada, rezistenta la cedarea dosarelor fostei Securitati catre CNSAS si complicitatile cu afacerile corupte.