Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a mentinut calificativul acordat CFR pentru creditele pe termen lung la “BB”, potrivit unui comunicat al agentiei. In acelasi timp, Standard & Poor's a scos de sub supraveghere ratingul CFR, perspectiva fiind negativa.

Agentia de evaluare financiara a plasat ratingul CFR sub supraveghere in luna martie, cu implicatii negative, ca urmare a intarzierilor in pregatirea rapoartelor financiare in sistemul IFRS. Anterior plasarii sub supraveghere, perspectiva ratingului CFR era stabila.

Nivelul ratingului este justificat de S&P prin accesul companiei feroviare la fonduri alocate de la bugetul de stat, care servesc la acoperirea problemelor aparute ca urmare a profilului financiar slab, determinat de pierderile operationale semnificative si necesarul important de investitii.

Alti factori de risc includ expunerea la problemele financiare ale operatorilor feroviari de stat, calitatea necorespunzatoare a informatiilor financiare ale CFR si raportarea cu intarziere a rezultatelor.

Standard & Poor's a luat in considerare la acordarea calificativului intarzierea publicarii raportului financiar pe anul 2005, dar considera ca aceasta situatie se va imbunatati in anul financiar 2006 si in anii ulterior.

"Suntem totusi ingrijorati ca o continuare a problemelor legate de standardele financiare va spori riscul informational si in ultima instanta va pune presiune asupra ratingului", ", a declarat Eugene Korovin, analist S&P.

Datorita intarzierilor aparute in pregatirea declaratiilor financiare statutare, CFR ar putea fi dizolvata de tribunal, la solicitarea unei parti interesate sau a institutiei nationale de reglementare.

“Desi nici o cerere nu a fost inaintata instantei de parti interesate sau de institutia de reglementare, daca se va intampla si Guvernul nu va putea interveni la timp, ratingul ar putea fi cobarat cu cateva trepte”, a adaugat Eugene Korovin.

Perspectiva ar putea fi revizuita la nivelul stabil, daca se va imbunatati calitatea sistemului de raportare financiara, iar sprijinul din partea statului va fi mai consistent.

Potrivit agentiei de evaluare Standard & Poor's, modificarea calificativului de tara nu va duce in mod necesar la revizuira ratigului CFR.

Agentia de rating Moody's Investors Service a anuntat luni, 9 octombrie, ca a imbunatatit ratingul acordat CFR de la Ba2 la Ba1, cu perspectiva stabila. Aprecierea ratingului acordat de Moody’s se datoreaza in mod exclusiv deciziei de majorare a ratingului de tara acordat Romaniei.