Europenii apreciaza diferit climatul de coruptie din tarile lor. Daca in tarile vest europene, majoritatea oamenilor nu considera coruptia nici normala, nici uzuala, in tari precum Romania, Bosnia si Hertegovina si Republica Ceha locuitorii privesc coruptia ca pe o componenta permanenta a vietii lor.

Atat la acest capitol, cat si in privinta mitei la nivel personal, Romania ocupa primele locuri din regiune. Acestea sunt cateva dintre rezultatele unui studiu realizat de catre GFK Praga in prima jumatate a acestui an, in 21 de tari europene.

Conform studiului, majoritatea europenilor nu privesc coruptia ca o componenta curenta a vietii sociale. Aproximativ 59% dintre cei intervievati fie considera ca mita nu este necesara si ca te poti descurca, cu putina rabdare, si fara ea, fie apreciaza ca nu este deloc necesara.

Asadar, per ansamblu, in opinia persoanelor obisnuite, situatia in regiune nu este chiar ingrijoratoare. Mai ales in Suedia, Marea Britanie si Grecia, majoritatea oamenilor nu considera coruptia nici normala, nici uzuala.

Nu aceeasi situatie este intalnita cand vine vorba de tari precum Romania, Bosnia - Hertegovina si Republica Ceha. Aici, coruptia este atat de uzuala, incat este perceputa ca fiind o componenta permanenta a vietii lor. De altfel, Romania sta cel mai prost la acest capitol.

La intrebarea daca “mita este un fenomen absolut natural in viata de zi cu zi”, 61% dintre romanii intervievati au raspuns pozitiv, Romania clasandu-se pe primul loc in aceasta privinta.

Justitia, sanatatea si guvernul, cele mai corupte sectoare din Romania

Majoritatea europenilor intervievati considera ca cele mai corupte medii/sectoare sunt cel guvernamental si cel al sanatatii (cate 14%, pentru fiecare). O zecime dintre cei intervievati au mentionat sectorul antreprenorial/de afaceri si sectorul judiciar. Autoritatile, partidele politice si politia au fost numite de 9% dintre respondenti.

Urmatoarele medii mentionate ca fiind cele mai corupte au fost punctele vamale (8%), ministerele (4%), institutiile de invatamant (2%) si doar 1% dintre cei intrebati au asociat coruptia cu armata, ori cu sectorul bancar sau cel non-profit.

Cele mai corupte sectoare indicate de catre romani sunt Justitia (22% dintre respondenti), Sanatatea (20%) si Guvernul (13%).

Romania pe primul loc si la experienta personala cu mita

Aproximativ o patrime din populatia care traieste in intreaga regiune (24%) recunoaste ca a dat la un moment dat mita si numai sub o zecime declara ca dau mita des sau foarte des. Gradul in care oamenii accepta sa dea mita variaza de la o tara la alta. Mai ales portughezii au raspuns, in marea lor majoritate, ca nu au dat niciodata mita cuiva.

Un nivel inalt de rezistenta la coruptie este manifestat si de catre cei intervievati in Slovenia, Marea Britanie, Austria, Estonia, Polonia si Olanda. In schimb, o atitudine pozitiva fata de mituire o regasim la locuitorii din Romania, Ucraina si Ungaria. Romania a obtinut cel mai mare punctaj dintre tarile europene la acest capitol, 59% dintre romani marturisind ca dau mita.

Europenii paseaza problema coruptiei in grija Guvernului

Desi sapte din zece europeni intervievati declara ca tara lor este corupta, majoritatea se bazeaza in lupta impotriva coruptiei tocmai pe acest stat corupt, 84% dintre respondenti fiind de parere ca guvernul ar trebui sa lupte impotriva mitei si a coruptiei.

Studiul GFK atentioneaza asupra faptului ca eforturile pe care le face populatia impotriva coruptiei sunt relativ limitate si ca nivelul resemnarii in lupta impotriva coruptiei este considerabil de ridicat in intreaga regiune.

Astfel, aproape 45% dintre europenii care au raspuns intrebarilor GFK impartasesc parerea ca nu are nici un sens sa lupti cu coruptia, pentru ca a existat dintotdeauna si asa va fi si in continuare.

Studiul a fost realizat pe baza rezultatelor unei anchete care a cuprins peste 22.000 de interviuri adresate persoanelor cu varste de peste 15 ani din 21 de tari.

Ancheta a fost desfasurata in prima jumatate a acestui an, in urmatoarele tari europene: Austria, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Republica Ceha, Croatia, Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Slovacia, Slovenia, Serbia si Muntenegru, Suedia, Ucraina si Ungaria.