In primele opt luni ale acestui an, deficitul de cont curent al Romaniei a atins nivelul de 5,92 miliarde euro, in crestere cu 51% comparativ cu deficitul inregistrat in perioada similara a anului anterior, in principal pe seama accentuarii deficitului balantei comerciale, a anuntat marti Banca Nationala a Romaniei.

La sfarsitul lunii august, datoria externa pe termen mediu si lung a Romaniei a ajuns la 25,8 miliarde euro.

Potrivit bancii centrale, deficitul de cont curent al tarii a fost acoperit in proportie de 73,1% prin investitii straine directe, care au reprezentat 4,3 miliarde euro in primele opt luni ale acestui an, fata de 2,7 miliarde euro in perioada corespunzatoare a anului trecut.

Deficitul comercial care a depasit 6,2 miliarde de euro in primele opt luni ale acestui an a avut cel mai mare efect asupra balantei de plati.

La sfarsitul primelor opt luni ale acestui an, datoria externa pe termen mediu si lung a tarii a atins nivelul de 25,83 miliarde euro euro, in crestere cu 5,1% fata de 31 decembrie 2005.

Potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza, deficitul de cont curent al Romaniei va ajunge in 2006 la nivelul de 8,25 miliarde euro, ponderea acestuia in Produsul Intern Brut urmand sa fie de 8,7%, la acelasi nivel ca si anul trecut. Pentru 2007, comisia estimeaza ca ponderea deficitului de cont curent in PIB va fi de 8,6%.

Fondul Monetar International estimeaza ca in acest an ponderea deficitului de cont curent nu va depasi 10,5% din PIB, insa pentru 2007 estimeaza un procent de 13% din PIB.