Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a anuntat ca portofoliul atribuit lui Leonard Orban este Multilingvismul. Pana acum, acesta facea parte din portofoliul mai larg al Educatiei, Culturii si Multilingvismului, detinut de slovacul Jan Figel.

Multilingvismul era, pana in acest moment, o unitate in subordinea Directiei Cultura si Comunicare. Aceasta face parte, la randul ei, din Directia Generala „Educatie si Cultura” (vezi organigrama de pe site-ul Comisiei).

Premierul Calin Popescu Tariceanu a incercat sa mascheze importanta secundara a portofoliului, declarand ca „Orban va avea in subordine nu mai putin de trei directii generale in cadrul Comisiei Europene, lucru care dovedeste aria pe care o va avea in coordonare”.

Informatia nu are acoperire, dat fiind ca domeniul de care se va ocupa Leonard Orban este, el singur, mai putin decat o Directie Generala.

Multilingvismul promoveaza diversitatea lingvistica in UE si invatarea limbilor straine. In acest moment, unitatea Multilingvism este condusa de J. Delmoly.

In calitate de negociator-sef al Romaniei, Leonard Orban a gestionat pregatirea Romaniei pentru aderare la Uniunea Europeana.