In Spania, oficialii se contrazic intre ei in privinta accesului muncitorilor romani si bulgari.

Seful diplomatiei spaniole a anuntat restrictii pe piata muncii, in timp ce ministrul Muncii, Jesus Caldera, sustine ca au loc doar consultari la nivel de guvern si sindicate si ca nu s-a luat inca o decizie in privinta muncitorilor din Romania si Bulgaria, relateaza El Mundo in editia electronica.

Cu o zi in urma ministrul Afacerilor Externe, Miguel Angel Moratinos, declara ca imigrantii romani si bulgari vor avea acces liber pe piata muncii din Spania la doi ani dupa aderare, motivand ca masuri similare au fost adoptate si in cazul statelor care au aderat la UE in mai 2004.

Potrivit unei statistici oficiale, peste 400.000 de romani lucreaza deja legal in Spania, dar numarul real depaseste un milion. Legislatia europeana permite restrictii pe piata muncii pe o perioada cuprinsa intre 2 si 7 ani.

Pana in acest moment, Marea Britanie si Irlanda au anuntat oficial restrictii pe piata muncii pentru Romania si Bulgaria. Olanda, Germania si Italia au avertizat si ele ca vor impune restrictii, dar nu au facut deocamdata un anunt oficial.