Publicarea raportului comandat de guvernul Marii Britanii coincide cu aparitia unui clasament alcatuit de o asociatie pentru apararea drepturilor omului, in care se arata ca populatia din aceasta tara ar sta cel mai rau, dintre toate democratiile occidentale, la capitolul apararea dreptului la viata privata.

Richard Thomas raspunde de apararea dreptului la viata privata - el este seful unei organizatii care a fost infiintat tocmai ca sa protejeze datele cu caracter personal si sa promoveze accesul la informatiile oficiale. Tot mai multe date sunt stranse si inmagazinate, atat de diverse companii private, cat si de stat.

Comisarul in domeniul protectiei informatiilor recunoaste ca monitorizarea ar putea fi necesara in lupta impotriva terorismului si a infractiunilor grave, dar e de parere ca supravegherea nevazuta si necontrolata ar putea da nastere unui climat de suspiciune.

Thomas a precizat ca Marea Britanie risca sa se transfrome, fara sa realizeze, intr-o asa numita societate a supravegherii. Dupa cum se spune in raportul pe care l-a comandat, o astfel de societate este una in care se recurge pe scara larga si in mod curent la tehnologie pentru monitorizarea si inregistrarea activitatilor noastre.

Acesta considera ca este nevoie de o dezbatere publica asupra implicatiilor unei astfel de societati.

Se estimeaza ca in Marea Britanie numarul acestor camere de supraveghere se ridica la aproximativ 4 milioane - cate una la fiecare 14 persoane. In Londra, camerele de luat vederi din sistemele de supraveghere sunt imposibil de ignorat atunci cand sunt intalnite la fiecare colt de strada, la intrarea in cladiri, in metrou sau in autobuz.