Ninsorile si viscolul au pus stapanire pe Romania iar circulatia pe drumurile nationale se desfasoara cu dificultate. Drumurile din judetul Harghita au fost acoperite de un strat de zapada de aproape 14 centimetri, iar in Maramures, zapada a ajuns la 5 cm. Pe autostrada Bucuresti-Pitesti s-a produs un accident in lant si patru persoane au fost ranite.

Europa Centrala si de Nord sunt de asemenea afectate de ninsori abundente, transmit agentiile de presa.

In judetul Harghita a nins vineri de dimineta iar in decurs de cateva ore s-a depus un strat de zapada de 14 centimetri. Potrivit sefului Politiei Rutiere Harghita, comisarul Cezar Asandei numai vineri, pe drumurile judetene s-au inregistrat 35 de accidente rutiere din cauza neadaptarii vitezei vehiculelor la carosabilul acoperit cu zapada.

"Circulatia se desfasoara cu dificultate pe DN 15 - spre Borsec, pe DN 13 - spre Odorheiu Secuiesc si pe DN 12 - spre Comanesti, dar si in localitatea Tusnad, in aceste zone intervenindu-se cu material antiderapant si cu utilaje cu lama." a declarat seful Politiei Rutiere Harghita.

Pe drumul spre statiunea Harghita Bai nu se poate urca decat cu masini cu dubla tractiune, echipate cu lanturi.

In Maramures stratul de zapada a ajuns la 5 cm. Precipitatii sub forma de zapada au cazut si in Timisoara, Arad, Oradea si Predeal.

Nici Bucurestiul nu a scapat de ninsoare insa traficul nu a fost afectat. Cum prognozele meteorologice anunta inrautatirea vremii, autoritatile din Capitala au convocat comandamentul de iarna pentru pregatirea utilajelor si materialeor antiderapante.

Potrivit Realitatea TV pe autostrada Bucuresti-Pitesti, vineri dimineata sapte masini s-au ciocnit la km 105 din cauza zapezii de pe carosabil si a vitezei. In urma accidentului in lant, patru persoane au fost ranite. In continuare ninge abundent, iar soferii sunt atentionati sa circule cu mare atentie, iar autocamioanele trebuie sa fie echipate cu lanturi si saci de nisip.

Viscol si ninsori abundente si in urmatoarele zile

Potrivit unei atentionari date de Ministerul Mediului ninsorile, viscolul si racirea accentuata vor fi caracteristicile vremii in urmatoarele zile in 20 de judete aflate in centrul, nordul si estul tarii.

Au fost avertizate cu cod cod galben prefecturile din judetele Alba, Argea, Bihor, Bistrita-Nassud, Brasov, Cluj, Covasna, Dambovita, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramures, Mures, Neamt, Prahova, Satu Mare, Salaj, Sibiu, Suceava si Valcea.

De asemenea ministerul Transporturilor a emis un comunicat prin care atentioneaza soferii autovehiculelor sa fie echipati corespunzator. "Circulatia pe drumurile nationale acoperite cu zapada, gheata sau polei va fi interzisa, daca autovehiculele nu sunt echipate cu anvelope de iarna, lanturi sau alte dispozitive antiderapante, se arata in comunicat.

Europa cuprinsa de viscol si zapada

Zapada si frigul s-au abatut si asupra Europei Centrale, mai devreme decat de obicei, provocand numeroase accidente si perturband traficul rutier, relateaza AFP.

In sudul Poloniei stratul de zapada este de 20 de centimetri, in Slovacia de 30 de centimetri, iar in Cehia a ajuns la aproximativ zece centimetri.

Sudul si sud-estul Germaniei, precum si Austria au fost afectate de caderile de zapada si de inghetul timpuriu. Circulatia a fost intrerupta pentru scurt timp pe autostrada A9 dintre Berlin si Munchen si pe autrostrada regionala A93 din Bavaria, in timp ce principala axa rutiera ceha, dintre Praga si Brno, a fost blocata partial pe timpul noptii.

In Europa de Nord, rafalele violente de vant au inrautatit situatia, perturband legaturile maritime dintre Talin si Helsinki, despartite de o distanta de 70 de kilometri. In Marea Nordului, o platforma petroliera cu 75 de persoane la bord a esuat miercuri, dupa ce paramele au fost distruse de furtuna iar un cargobot suedez a naufragiat miercuri seara in Marea Baltica.