Franta se alatura tarilor care vor deschide doar partial piata fortei de munca pentru imigrantii romani si bulgari, incepand cu 1 ianuarie 2007, a declarat, vineri, ministrul francez al afacerilor europene Catherine Colonna, aflat intr-o vizita la Varsovia, transmite AFP.

Ministrul francez a adaugat ca Franta va aplica de la 1 ianuarie 2006 aceleasi conditii impuse, dupa 1 mai 2006, imigrantilor din opt state din cele 10 noi membre care au aderat la 1 mai 2004. Aceasta deschidere restrictionata si progresiva a fost convenita in urma consultarilor cu partenerii sociali, a spus Colonna.

Din luna mai a acestui an, cetatenii provenind din Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Lituania, Letonia, Estonia au primit dreptul de a profesa 61 de meserii din sapte sectoare economice: agricultura, lucrari publice, industria hoteliera, alimentatie, mecanica, comert si servicii de curatenie.

Seful diplomatiei franceze, Philippe Douste-Blazy , a declarat ca venirea noilor imigranti din Europa de Est nu este in detrimentul francezilor. "Afacerea instalatorului polonez a fost o gaselnita promovata pentru a nu se vota constitutia europeana" a spus Douste-Blazy.

Franta, asemenea celorlate membre UE, a interzis complet accesul imigrantilor pe piata muncii in 2004, dar in primavara lui 2006 a relaxat restrictiile, in urma experientei Marii Britanii, Irlandei si Suediei, care au permis cetatenilor noilor tari membre sa lucreze pe teritoriul lor.

In ciuda apelurilor Comisiei Europene de a permite libera circulatie pentru toate statele membre, inclusiv pentru Romania si Bugaria incepand de anul viitor, tari precum Marea Britanie, Irlanda si Spania au anuntat, recent, impunerea de restrictii pentru muncitorii provenind din cele doua tari est europene.

Olanda, Germania si Italia au avertizat si ele ca vor impune restrictii, dar nu au facut deocamdata un anunt oficial.