Vaclav Klaus, actualul presedinte al Cehiei, a anuntat luni, ca va incredinta formarea noului guvent lui Mirek Topolanek, liderul partidului liberal de dreapta (ODS). Seful statului a cerut guvernului Topolanek sa administreze in continuare problemele tarii, pana la finalizarea situatiei in cazul noului cabinet, relateaza AFP.

Presedintele Klaus a comunicat pentru postul public de televiziune ca masura a fost luata "pentru a reduce problemele legate de schimbarea guvernului". Acesta considera ca Topolanek, seful celui mai puternic partid si actualul sef al guvernului, este cel mai potrivit pentru a se ocupa de acesta sarcina.

"Nu ne permite sa pierdem timpul", a declarat presedintele ceh, avand in vedere ca au trecut cinci luni de la legislatia din iulie, iar Cehia nu are inca un guvern.

Mirek Topolanek a fost ales premier pe data de 17 august, dar a fost determinat sa demisioneze, o luna mai tarziu, dupa ce nu a obtinut votul de incredere al parlamentarilor, divizati in doua blocuri cu forte egale.

Numirea acestuia in functie a fost posibila dupa ce social-democratul Jiri Paroubek, care era premierul in exercitiu, i-a prezentat presedintelui Vaclav Klaus demisia Guvernului, la doua luni si jumatate dupa alegerile legislative din perioada 2-3 iunie.