Autoritatile de la Bagdat vor investi peste un miliard de dolari in proiectul de reconstructie a capitalei Irakului, a anuntat, marti, un oficial american din cadrul administratiei Bush, citat de AFP.

"Mai mult de un miliard de dolari a fost cheltuit pentru reconstructia Bagdadului in ultimii trei ani si un alt miliard este disponibil pentru continuarea proiectelor existente", a declarat Daniel Speckhard, seful adjunct pentru misiuni de la ambasada americana din Bagdad.

"Majoritarea contractelor sunt incredintate unor societati irakiene, cu exceptia celor care necesita o tehnologie superioara. Marea problema o reprezint, insa, modul cum vor fi cheltuiti banii", a adaugat Speckhard, cu ocazia unui atelier de reconstructie a Irakului, in prezenta vicepremierului irakian Barham Saleh.

Printre cele mai importante proiecte care se vor bucura de prioritate in urmatoare perioada, se numara o centrala electrica de 37 milioane de dolari in cartierul al-Rachid, sudul Bagdadului, si o centrala de tratare a apei de sapte milioane de dolari, in cartierul siit Sadr City.

"In urmatoarele sase luni, Bagdadul va primi mai multe fonduri decat in ultimii zece ani. Este capitala si merita cele mai mari eforturi", a spus vicepremierului irakian Barham Saleh.

La inceputul lunii septembrie, Romania a primit o invitatie din partea ministrului irakian de Externe, Hoshyar Zebari, de a participa la campania de reconstructie a Irakului.

"Guvernul nostru are ca prioritate reconstruirea tarii. Irakul nu va uita natiunile care au fost alaturi de noi, iar Romania, pe langa ajutorul acordat in aceste vremuri dificile, s-a bucurat intotdeauna de relatii foarte bune cu noi. Multe companii si oameni de afaceri romani au lucrat in trecut cu noi, iar acum este nevoie de ei, iar noi ii incurajam sa vina", a declarat ministrul irakian.

Reconstructia Irakului a fost pana in prezent grav afectata de violenta si coruptie. In ultima perioada zeci de atentate teroriste soldate cu peste o suta de victime au avut loc in Bagdad, provocand daune materiale majore.