Pana de curent electric care a lasat in intuneric aproximativ 10 milioane de europeni in noaptea de 4 noiembrie s-a datorat unor “erori de apreciere umane”, a declarat, miercuri, EON, principala companie in domeniul energiei in Germania. Compania a respins orice ipoteza asupra unei probleme de origine tehnica, relateaza AFP.

A doua zi dupa pana de curent, EON si-a recunoscut responsabilitatea, oprirea liniei de inalta tensiune in nordul Germaniei, avand drept scop sa permita trecerea fara pericol a unei nave de croaziera de pe raul Ems catre Marea Nordului. Acest lucru a provocat supratensiuni pe alte linii si a dus, prin ricoseu, la intreruperi in mai multe tari din Europa.

In opinia EON, din cauza lipsei de timp, nu au fost utilizate toate mijloacele care sa permita o buna analizare a situatiei. Ancheta nu a permis in schimb depistarea unei probleme tehnice la nivel de retea.

Incidentul a determinat lansarea unor critici la adresa marilor companii germane din domeniul energiei, acuzate ca au neglijat intretinerea retelelor. La randul lor, companiile s-au aparat, subliniind investitiile de mai multe miliarde de euro.

Pe 4 noiembrie, mai multe tari din Europa de Vest au ramas in bezna, din cauza unei pene de curent. Franta si Germania au fost tarile cele mai afectate, dar criza a fost resimtita acut si in Belgia, Italia sau Spania, pe durata a aproximativ doua ore.

Responsabilii cu distributia electricitatii au subliniat ca situatia a fost destul de grava - "la un pas de o intrerupere totala a curentului in Europa".