Orasul sarb Pancevo, aflat la 150 de kilometri de Timisoara, este in stare de alerta, in urma unei explozii produse, miercuri, la combinatul chimic din localitate. Presedintele Boris Tadici a ordonat inchiderea de urgenta a combinatului. Serbia a omis insa sa anunte Romania despre problema de la Pancevo.

Pentru ca autoritatile sarbe nu au anuntat accidentul, pana joi dupa-amiaza, ministerul roman al Mediului a solicitat informatii despre eveniment si despre cantitatea de substante poluante ajunse in aer dupa eveniment, se arata intr-un comunicat al ministerului.

Norul toxic va ocoli Romania indreptandu-se spre Ungaria.

In documentul citat se precizeaza ca, pana in prezent, pe teritoriul Romaniei nu s-au inregistrat depasiri ale cantitatilor maxim admise de substante poluatoare in aer.

Totusi, din dispozitia ministerului Mediului, calitatea aerului este monitorizata permanent de-a lungul zonei de granita, pentru a putea observa orice modificare a parametrilor.

Orasul sarb Pancevo, situat la 15 kilometri nord-est de Belgrad, a fost afectat, in cursul noptii de marti spre miercuri, de o grava poluare cu benzen si sulf, in urma unui accident la un combinat petrochimic din localitate.

Locuitorii orasului au fost sfatuiti sa nu isi paraseasca locuintele in timpul starii de alerta.