Dezvoltarea regionala si proiectele comune romano-ungare lasa loc unui numar important de investitii, atit de stat, cit si private. Dincolo de declaratiile politice, se intrevad investitii masive in sfera infrastructurilor, energiei, comertului, constructiilor si turismului.

Odata cu deschiderea frontierelor insa, un impact deosebit vor avea si afacerile private, Romania devenind nu doar “partener” pentru Ungaria, ci si un competitor serios pe piata maghiara.

La ora actuala, Ungaria se poate mindri cu preturi mult mai accesibile la produsele de baza si nu numai (alimente, produse de uz casnic, obiecte de folosinta indelungata etc.), cu o infrastructura inca de invidiat pentru Romania, in primul rind sosele si autostrazi net superioare, o piata imobiliara relativ ieftina, o retea comerciala greu de imaginat inca pentru Romania (reprezentante

internationale si supermarketuri pina la nivel de comune si chiar sate) si, cu servicii inca scumpe si de proasta calitate, exact ca si Romania, in domeniul turismului.

Ungaria ar dori, in primul rind, ca soselele si autostrazile pe care le exploateaza sa nu se mai opreasca la granita. La fel, sa se imbunatateasca transportul feroviar si cel fluvial, pe Dunare.

In plus, in materie de comunicatii, se spera ca odata ce lucrarile la cele doua segmente de autostrada ce vor lega Ungaria de Transilvania si de Banat, ca sa nu mai vorbim de visul mai vechi - Debrecen - Satu Mare - se vor asigura si retelele de fibra optica ce vor interconecta cele doua tari.

In ceea ce priveste turismul, desi Ungaria are la ora actuala o retea hoteliera asemanatoare cu cea romaneasca, dupa cum spuneam, cu servicii scumpe si proaste, exista o puzderie de mici intreprinderi private, de tip pensiune, care concureaza deja cu succes marile investitii.

Odata cu dizolvarea granitelor, ungurii s-au gindit sa-si dezvolte afacerile in turism si dincoace de granita, un exemplu fiind intentia lor de a construi un port pentru iachturi la Orsova, in judetul Mehedinti, valorificarea turistica a insulelor de pe malul Dunarii, la fel, investitii in Harghita-Covasna-Mures.

In materie de constructii, ungurii spera sa gaseasca firme romanesti de profil, avind suficienta forta financiara, resurse umane si seriozitate incit sa poata concura impreuna pentru obtinerea de finantari comunitare pentru a dezvolta retelele de transport terestru, dar si pentru constructiile de locuinte, carora li se adauga restaurarea si fatadizarea centrelor majoritatii oraselor din Romania si Ungaria.

Firmele unguresti privesc cu incredere catre posibilii parteneri din Romania, cu ajutorul carora ar putea accesa fonduri comunitare in domeniu. In acest mod, ei spera ca profiturile sa ramina pe loc, adica exact pe dos decit se intimpla cu firmele puternice occidentale.

In domeniul energetic, Ungaria spera si la interconectarea retelelor de gaz (Arad - Szeged), la fel si a celor de inalta tensiune (Oradea - Bekescsaba).

Nu in ultimul rind, sint vizate proiectele comune, de dezvoltare regionala, in cele 8 judete aflate de o parte si de alta a granitei dintre Romania si Ungaria. Investitiile preconizate aici se cifreaza la cca. 3 - 5 miliarde de forinti. Se asteapta, in plus, reabilitarea a nu mai putin de 39 de sosele in acest perimetru!

Nu ar fi lipsit de importanta nici proiectul realizarii unui parc industrial la granita dintre Romania, Ungaria si Serbia, ceea ce ar constitui o premiera chiar si pentru Uniunea Europeana.

La Cluj, s-a deschis deja Camera de Comert si Industrie “Carpatia”, care este finantata de Ungaria, sediul fiind pus la dispozitie de partea romana, si vizeaza proiecte comune romano-ungare.

Se lucreaza la dezvoltarea unor baze de date comune, oferindu-se si o platforma virtuala pentru firmele interesate, pe pagina de internet a Camerei, unde firmele romanesti sau unguresti isi pot face cunoscute activitatile si sfera de interese.

In ceea ce priveste capitalurile, e de asteptat ca romanii sa investeasca masiv pe piata ungureasca, unde in mod paradoxal, capitalul autohton este destul de limitat. La fel de atractive pot deveni si creditele ce se pot obtine de la bancile unguresti. Similar, beneficiind de lanturile comerciale deja existente in Ungaria, produsele romanesti se pot extinde acum pe aceasta piata fara dificultate.

Investitiile imobiliare vor fi, de asemenea, deosebit de atractive pentru romani, atita vreme cit din pretul unui apartament situat in Cluj, de exemplu, se poate cumpara o vila in centrul Budapestei sau o casa si o ferma complet utilata la tara, in oricare parte a Ungariei sau o pensiune de tip hotel plus restaurant etc.