Intr-o declaratie citita de prieteni dupa moarte sa, survenita in cursul zilei de joi, spionul rus Aleksandr Litvinenko, il acuza pe presedintele rus Vladimir Putin de planuirea asasinarii sale. “Ai demonstrat ca nu ai nici o urma de respect pentru viata, libertate si valorile lumii civilizate” se arata in declaratia facuta de pe patul de spital la data de 21 septembrie.

“Poate ai reusit sa ma reduci la tacere, insa tacere mea are un pret. Te-ai aratat cat esti de barbar si crud, asa cum te caracterizau criticii tai. Te-ai aratat nedemn de functia pe care o ai si de increderea pe care ti-o acorda oamenii.”

“Poate ai reusit sa aduci la tacere un singur om. Dar un val de proteste vor reverbera in urechile dumneavoastra, domnule Putin, cate zile veti mai trai”, se incheie declaratia citita in fata presei adunata in fata spitalului londonez in care Litvinenko a decedat.

Litvinenko, in varsta de 43 de ani, cetatean britanic, a fost coautorul cartii "Aruncand Rusia in aer: Teroarea din Interior", publicata in 2002, in care sustinea ca serviciul secret rus FSB s-ar afla la originea mai multor explozii care au facut peste 300 de victime in 1999. Oficialii rusi sustin insa ca responsabilitatea acelor atentate revine rebelilor ceceni.

Litvinenko si-a atras antipatia presedintelui rus, Vladimir Putin, la sfarsitul anilor '90, cand acesta a facut mai multe declaratii in care il acuza pe Putin ca nu actiona suficient de activ impotriva coruptei.

Fostul agent secret rus Alexandr Litvinenko, care se pare ca a fost otravit la inceputul lunii noiembrie, a decedat joi seara, intr-un spital din Londra. Litvinenko fusese avertizat ca urma sa fie asasinat de serviciile secrete din Rusia, relateaza BBC News.