De 1 decembrie, Banca Nationala a Romaniei pune in circulatie bancnota de 200 de lei noi, echivalentul a doua milioane de lei vechi. Aceasta va avea, pe avers, portretul lui Lucian Blaga, iar pe revers statuia Ginditorului de la Hamangia.

"Am ales momentul 1 decembrie pentru a lansa noua bancnota deoarece vechea emisiune se apropie de sfarsit si pentru ca vom sarbatori simultan ziua nationala a Romaniei si lansarea in circulatie a primei monede dupa Revolutie, de 10 lei vechi", explica, in urma cu cateva zile, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Noua bancnota nu a fost pusa in circulatie odata cu denominarea monedei nationale, la 1 iulie, pentru ca pe piata erau foarte multe bancnote noi. Toate celelate bancnote aveau un echivalent, iar daca introduceam una fara echivalent, putea fi creata confuzie", a afirmat Mugur Isarescu.

De la 1 ianuarie 2007, vechile cupiuri si monede vor fi retrase de pe piata, urmand sa fie utilizata doar noua moneda, respectiv leul nou.

Pe parcursul lunii decembrie, bancnotele si monedele care isi vor pierde puterea circulatorie la 1 ianuarie 2007, vor putea fi preschimbate, fara taxe si comisioane, la sucursalele din Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis ale BNR, precum si la unitatile institutiilor de credit si ale Trezoreriei Statului.

Dupa data de 1 februarie 2007, bancnotele si monedele mentionate vor putea fi preschimbate fara taxe si comisioane, pe perioada nelimitata, doar la Banca Nationala a Romaniei - sucursalele Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis, prin prezentarea la ghiseu sau remitere prin posta.

Banca Centrala a inlocuit pana in present 90% din numerarul aflat in circulatie cu bancnote si monede din noua emisiune. Pana la 28 noiembrie, numarul monedelor din noua emisiune puse in circulatie era de 509 milioane de bucati, iar numarul de bancnote de 746 milioane unitati.

Numarul bancotele vechi ramase in circulatie este de 61 milioane de bucati, iar cel al monedelor vechi este de 877 milioane unitati.