Liberalii au cedat aseara in fata PD-ului in disputa privind postul de vicepremier pe care urmeaza sa-l ocupe Varujan Vosganian. Liberalii au dorit ca Vosganian sa ocupe postul de vicepremier lasat liber de pedistul Gh. Pogea si nu pe cel lasat vacant de conservatorul Bogdan Pascu, pentru a evita astfel audierea acestuia in Parlament.

Impreuna cu Vosganian, in Parlament va fi audiat si candidatul desemnat de PD pentru Ministerul Economiei, Mircea Toader, deoarece "compozitia politica a Guvernului" s-a schimbat, odata cu trecerea Partidului Conservator in opozitie.

Postul ramas vacant dupa demisia lui Pascu este cel de ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii iar cel lasat vacant, de cateva luni de Gh. Pogea, era de ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic.

Miza disputei dintre PNL si PD pentru ocuparea unuia dintre posturile de vicepremier care va fi luat de catre liberalul Varujan Vosganian este influentata de atributiile fiecarei functii, mult mai puternice in cazul portofoliului detinut de PD decat in cazul celui al PC.

Postul de vicepremier al PD, ramas vacant dupa demisia lui Gheorghe Pogea, are ca atributii coordonarea activitatilor din domeniul economic - Ministerul Economiei, Ministerul Finantelor, Ministerul Transporturilor.

In cazul in care Varujan Vosganian va ocupa acest post, va deveni superior ierarhic ministrilor Mircea Toader, propus de PD pentru MEC, Sebastian Vladescu, ministrul liberal al finantelor si Radu Berceanu, democratul de la Transporturi.

Noul ministru al Agriculturii, Dan Motreanu, nu intra sub incidenta acestor prevederi, intrucat el a ocupat un post care revenea tot liberalilor.

Presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, a declarat initial ca Varujan Vosganian va prelua postul de ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic, lasat vacant, in urma cu jumatate de an, de democratul Gh. Pogea si nu de catre conservatorul Bogdan Pascu.

Potrivit declaratiilor reprezentantilor Aliantei, scrisoarea privindu-l pe Toader va fi trimisa marti seara si va fi discutata intr-o sedinta miercuri dimineata de birourile permanente ale celor doua camere. Tot miercuri, conducerea legislativului va inainta solicitarea catre comisiile de specialitate.

Acestea il vor audia pe Mircea Toader in cursul zilei de joi, trimitand in aceeasi zi raportul catre birourile permanente. Plenul reunit al celor doua camere il va audia pe Toader luni dupa-masa.

Solutii diferite pentru modul de numire in functii a noilor demnitari

Presedintele Basescu a discutat, marti dupa-amiaza, la Palatul Victoria, cu premierul Calin Popescu Tariceanu despre procedura de investire a noilor ministri. La discutii a participat si presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.

Sugestia audierilor a fost facuta de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, care a precizat ca s-a schimbat configuratia Guvernului, odata cu retragerea Partidului Conservator.

Cu toate acestea, marti dimineata, premierul Tariceanu sustinea ca nu este necesar ca noii ministri sa treaca prin Parlament pentru ca nu a fost schimbata configuratia Executivului.

Conform articolului 85 din Constitutie, alineatul 3, "daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, Presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta la alineatul 2 numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru".

Or, prin plecarea PC, guvernul si-a modificat compozitia politica. Alineatul 2 reglementeaza cazurile de remaniere sau vacanta a postului: "In caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, Presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului".

Varujan Vosganian - vicepremier, Dan Motreanu - ministrul Agriculturii si Mircea Toader - ministrul Economiei

Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a fost propus pentru functia de ministru al Agriculturii, post ramas vacant dupa demiterea lui Gh. Flutur. Purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian a fost nominalizat pentru postul de vicepremier.

Liderii PNL, PD si UDMR au convenit, luni seara, asupra impartirii posturilor dupa plecarea reprezentantilor PC din Executiv.

Astfel, liberalii au obtinut postul de vicepremier, iar postul de ministru al Economiei a revenit democratilor. De asemenea, posturile de secretar de stat si de directori de agentii vor fi impartite intre PNL - 80 - 90% si UDMR - 10 - 20%.

Pana acum pentru postul de ministru al Agriculturii au mai fost vehiculate numele lui Decebal Traian Remes, fost ministru de Finante, Varujan Vosganian, Ludovic Orban, profesorul Alexandru Moisuc si Nicolae Lazin, secretar de stat PNL.

Varujan Vosganian nu a avut contracandidat la postul de vicepremier.

Propunerea pentru acest post este un semn de incredere din partea liberalilor, dupa ce in timpul scandalului legat de respingerea de catre Bruxelles prestigiul sau a avut de suferit.

D.Motreanu
Foto: cdep.ro

Dan Motreanu

  • A absolvit Univeristatea de Vest Timisoara, sectia Litere, Filosofie-Istorie. Noul ministru al Agriculturii a urmat, intre 1998 si 1999, cursuri de pregatire privind derularea fondurilor europene, organizate de Comisia Europeana. Deputat PNL de Bucuresti, s-a inscris in partid in 1990. In perioada 2002-2005, a condus Tineretul National Liberal.

    A intrat in Parlament dupa alegerile din 2004, iar de anul acesta ocupa si functia de chestor al Camerei Deputatilor.

  • Conform declaratiei de avere, are un apartament si o casa mostenite la Alba Iulia si un apartament in Bucuresti, dobandit prin credit ipotecar. In 2005 a imprutat de la BCR suma de 110.000 de euro si are un cont de 17.000 de euro.


    Mircea Toader
    Foto:cdep.ro

    Mircea Toader

  • A absolvit, asemenea presedintelui Traian Basescu, institutul de marina "Mircea cel Batran" (1969). Este membru al PD din 2000, cand a fost ales deputat. Ulterior, a obtinut vicepresedintia Consiliului Judetean Galati, post la care a renuntat cand a fost numit secretar de stat in MAI.

  • Conform declaratiei de avere, detine o casa de locuit in Galati, 75% dintr-o casa de vacanta din Constanta. Are depozite bancare de 76.000 lei, 8.900 dolari si 7.200 Euro, precum si 22.000 lei intr-un cont curent.

    V. Vosganian
    Foto:cdep.ro

    Varujan Vosganian

  • A fost membru in CPUN, lider al Grupului Parlamentar al minoritatilor nationale (1992-1995), deputat din partea Uniunii Armenilor din Romania (1990-1996) si senator UFD (1996-2000).

  • Este presedinte al Uniunii Armenilor din 1990 si membru PNL din 2003 (membru in Biroul Executiv). In 1996 a fost ales senator de Iasi, in 1996. Din decembrie 2004 pe listele PNL si de atunci conduce Comisia pentru Buget- Finante din Senat.