Centrul Roman de Politici Economice, la cererea Centrului National de Prognoza, a elaborat un studiu ce prevede majorarea pretului la benzina si motorina cu 20 de eurocenti, in doua etape: in iulie 2007, cu 10 eurocenti, si in ianuarie 2008 cu inca 10 eurocenti.

Cresterea preturilor la carburanti ar aduce bugetului un miliard de euro, in fiecare an, bani ce ar urma sa ajunga la fondul de mediu. Aceste fonduri ar echilibra nivelul romanesc de cotizatie la taxa de mediu, cu cel european.

Cu toate ca scumpirea carburantilor ar umfla serios bugetul, ministrul Mediului, Sulfina Barbu ezita insa sa aplice taxa de mediu pe considerentul ca deocamdata, romanii sunt mai saraci decat contribuabili europeni.

La nivel europan, Comisia Europeana cauta solutii pentru asigurarea resurselor energetice si planuieste cheltuirea a cateva zeci de miliarde de euro pentru a strange relatiile cu tarile vecine.

Printre statele pe care Comisia le considera de mare importanta se numara Algeria, Belarus, Iordania, Liban, Libia, Moldova, Maroc, Autoritatea Palestiniana, Siria, Tunisia, Ucraina, Armenia, Azerbaidjian si Georgia.