Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), Sulfina Barbu a semnat, luni, impreuna cu omologul sau din Italia, Alfonso Pecoraro Scanio, "Memorandumul in domeniul schimbarilor climatice" .Pana acum, Italia a sprijinit tara noastra in protectia mediului cu peste 55 de milioane de euro.

"Italia vrea sa-si intensifice colaborarea cu aceasta mare tara latina, iar semnarea Memorandumului in domeniul schimbarilor climatice este primul document important pe care il semnam, dupa Conferinta Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice de la Nairobi.

Unul dintre scopurile noastre este si acela ca firmele italiene care vor veni pe piata romaneasca sa respecte aceasta “etica” a unui comportament atent cu mediul. O economie care se dezvolta acordand atentie reglementarilor de mediu este o economie ce aduce beneficii mediului", a declarat Alfonso Pecoraro Scanio, ministrul italian al Mediului.

La randul sau, Sulfina Barbu a precizat ca “documentul va pune bazele unui forum pentru consultari bilaterale periodice la nivel inalt si va asigura realizarea unui schimb de informatii utile ambelor parti”

Italia a oferit 55 de milioane de euro pentru protectia mediului romanesc

Ministerul Mediului din Italia a sprijinit MMGA cu expertiza si asistenta tehnica pentru absorbtia de fonduri structurale, pentru reabilitarea retelelor de canalizare si a statiilor de epurare a apelor uzate din orasele Craiova, Braila, Focsani, pentru sistemul integrat de management al deseurilor, dar si pentru „implementarea si aplicarea Acquis-ului de mediu, cu accent pe domeniul managementului deseurilor industriale”.

Pentru toate aceste programe, contributia italiana a fost de peste 55 de milioane de euro. Italia a mai finantat cu 360.000 de euro si proiecte pentru prevenirea accidentelor industriale cu efecte transfrontraliere.

De asemenea, ca urmare a Memorandumului de Intelegere semnat la sfarsitul anului 2004, partea italiana a sprijinit Romania in ceea ce priveste transferul de experienta si trainingul personalului in domeniul protectiei mediului si dezvoltarii durabile. De aceste cursuri au beneficiat 240 de angajati ai Ministerului Mediului.