Abia stinse urmarile scandalului “Petrol contra hrana”, ce a pus la stalpul infamiei Organizatia Natiunilor Unite si a facut sa dispara in buzunarele unor functionar corupti peste doua miliarde de dolari din banii destinati ajutorarii irakienilor, ca o noua criza mocneste in interiorul forumului mondial.

Potrivit mai multor publicatii din New York, cladirea in care locuieste secretarul general al organizatiei va intra intr-un proces de renovare estimat la 4.3 milioane de dolari, in care sunt incluse o renovare a sistemului electric in valoare de 250.000 de dolari si o refacere a bucatariei evaluata la mai bine de 200.000 de dolari.

Alte 100.000 de dolari vor fi folosite pentru crearea unor zone de relaxare, cu plante si fantani arteziene, in timp ce sistemele de incalzire, aerisire si de aer conditionat vor inghiti un buget de peste 2.100.000 de dolari.

Publicarea acestor cifre a provocat reactia imediata a analistilor si a expertilor constructori din metropola, mai ales avand in vedere ca renovarea imobiliului situata in exclusivista zona Sutton Place (o donatie din partea familiei faimosului bancher J.P.

Morgan si pe care nu se plateste nici un fel de chirie) il va forta pe noul secretar general al ONU, sud-coreeanul Ban Ki-Monn, sa inchirieze pentru noua luni o camera de hotel, la un cost estimat de 202.500 de dolari. Bani care vin, de asemenea, din bugetul forumului mondial.

Desi recunosc necesitatea unei renovari a cladirii in care locuieste secretarul general al Natiunilor Unite, expertii contesta pretul ridicat al renovarii. Cativa dintre inginerii constructori afirma ca, chiar si tinand cont de preturile foarte mari din zona, refacerea imobilului n-ar trebui sa depaseasca doua milioane de dolari.

“Sa aloci 200.000 de dolari pentru renovarea bucatariei, mi se pare exagerat”, ne-a declarat un sef de santier din Manhattan, care supravegheaza lucrarile la o cladire ce se construieste in imediata apropiere a parcului Bryant.

Noul scandal a alimentat criticile analistilor americani care vorbesc despre coruptia si lipsa de utilitate a forumului mondial, cerand restructurarea completa a acestuia.

Presa de peste Ocean a reamintit faptul ca secretarul general, Kofi Annan, va incasa dupa retragerea din functie, la 1 ianuarie 2007, o pensie de peste 12.000 de dolari, care completeaza bonusul de 1 milion de dolari incasat la preluarea mandatului, in 1996.

Mai mult, Kofi Annan a refuzat mereu sa faca publica situatia sa financiara, caci salariul sau a fost completat, in cei 10 ani ai mandatului, de sume incasate pentru discursuri si “alte activitati”.

Nu mai tarziu decat in acest an, Annan a aprobat un proiect in valoare de 1.9 miliarde de dolari pentru refacerea cladirii de 38 de etaje care gazduieste ONU, insa suma a fost contestata printe altii si de influentul dezvoltator imobiliar Donald Trump.

Acesta a afirmat ca reconstructia cladirii, situata pe malul Raului de est si un simbol de necontestat al metropolei, ar costa mai putin de 700 de milioane de dolari, alimentand speculatiile privind un nou scandal de coruptie in interiorul organizatiei mondiale.