Curtea de Apel a prelungit mandatele de arestare preventiva pentru cei patru retinuti in "dosarul privatizarilor" cu inca 30 de zile, incepand de la 19 decembrie si pana pe 17 ianuarie.

Mihai Donciu si Dorinel Mucea, acuzati de tradare prin transmiterea de secrete de stat, si consultantii internationali Stamen Stancev si Vadim Benyatov Don, acuzati de spionaj in dosarul privatizarilor strategice, primisera pe 29 noiembrie un mandat de araestare pentru 20 de zile.

Cei patru inculpati au depus la instanta o cerere prin care solicitau inlocuirea arestarii preventive cu masura interdictiei de a parasi Romania. Cererile au fost respinse insa de instanta.

Inculpatii pot fi eliberati doar in situatia in care Inalta Curte de Casatie si Justitie le va admite recursul si va considera ca masura arestarii preventive nu se impune.

Ancheta in acest dosar a fost declansata dupa ce Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a primit o sesizare in legatura cu existenta unei grupari de criminalitate organizata, constituita in jurul lui Stanchev, consultant al unei societati bancare internationale.

Cetateanul bulgar a sustinut ca domeniul de consultanta presupune si intalniri la nivel inalt.

Consultantul bulgar este banuit ca ar fi obtinut date secrete despre licitatiile organizate de Ministerul Economiei si le-ar fi transmis unor firme de renume international. Anchetatorii cred ca, pe aceasta baza, firmele si-au stabilit strategiile de oferta astfel incat sa castige licitatiile.

DIICOT mai investigheaza si activitatea lui Michal Susak, consultant international, acuzat de infractiuni care aduc atingere securitatii nationale si a lui Flore Mircea Calin, reprezentant permanent in Romania al unei societati de consultanta bancara. Ei nu se afla insa in Romania.