Traian Basescu s-a tinut de cuvint si a condamnat comunismul in numele statului roman, scrie Cotidianul. Comunismul, pus la zid de Basescu, scrie EvZ. O zi neagra pentru Parlamentul Romaniei, prin contributia lui Corneliu Vadim Tudor, care a adus in sala 200 de agitatori pentru a face ordine printre intelectualii anticomunisti, scrie Gandul. PRM si PSD refuza despartirea de trecut, scrie Romania Libera. 'Comunismul, nascut si sfarsit prin violenta', scrie Jurnalul National. "Exorcizari". Peremistii in frunte cu Vadim au facut ca toti dracii, ieri, in Parlament, cand presedintele Basescu a condamnat comunismul, scrie Ziua.

"Regimul comunist din Romania a fost ilegitim si criminal"

preluare Cotidianul

Traian Basescu s-a tinut de cuvint si a condamnat comunismul in numele statului roman.

„Ca Sef al statului roman, condamn explicit si categoric sistemul comunist din Romania, de la infiintarea sa, pe baza de dictat, in anii 1944-1947, si pina la prabusire, in decembrie 1989. Luind act de realitatile prezentate in raport, afirm cu deplina responsabilitate: regimul comunist din Romania a fost ilegitim si criminal“.

Aceasta este esenta discursului rostit ieri de presedintele Traian Basescu in fata adunarii solemne a Parlamentului, discurs prin care a condamnat regimul comunist pe baza Raportului Comisiei Tismaneanu.

Desi reuniunea alesilor neamului nu a fost nici pe departe una solemna, Traian Basescu a tinut sa-si duca datoria la bun sfirsit, mai ales ca, asa cum a precizat, nu a dorit „o simpla repudiere formala a trecutului comunist, la nivelul unor declaratii de complezenta“.

El a aratat ca in raport, care contine peste 600 de pagini, a gasit ratiunile pentru care poate condamna, in numele statului democratic, regimul comunist din Romania.

„Concluziile comisiei, pe care mi le insusesc, afirma ca sistemul comunist totalitar din Romania a fost impus prin dictat strain.

Importata din URSS, ideologia comunista a justificat atacul impotriva societatii civile, a pluralismului politic si economic, nimicirea partidelor democratice, distrugerea pietei libere, exterminarea prin asasinat, deportari, munca fortata, intemnitare a sute de mii de oameni“, a declarat Basescu in huiduielile grupului de agitatori condus de Corneliu Vadim Tudor.

Basescu a precizat ca, potrivit cifrelor propuse de cercetatori, numarul victimelor comunismului se situeaza intre 500.000 si 2.000.000.

Cotidianul.

A doua mineriada a brutelor PRM

Florin NEGRUTIU, Doroteea VOICU (Gandul)

18 decembrie 2006. Ziua in care Traian Basescu a venit, in fata Legislativului, sa condamne dictatura rosie. O zi neagra pentru Parlamentul Romaniei, prin contributia lui Corneliu Vadim Tudor, care a adus in sala 200 de agitatori pentru a face ordine printre intelectualii anticomunisti.

Au reinviat ieri imagini din negura anilor '90: Vadim repezidu-se sa-l arunce peste balcon pe Horia Roman Patapievici, ura pura a baietilor de la tara adusi cu autobuzele in Parlament fata de domnii de la Bucuresti pe care nu-i cunosc, dar care poarta costum si stau la loji, huiduieli si injuraturi marca C.V.Tudor la adresa "limbricilor nenorociti de la GDS" (Patapievici, Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Mircea Mihaies) si a "betivului si hotului" de Basescu.

Gandul.

Multumiri celor care s-au opus dictaturii

preluare Romania Libera

"Condamnand sistemul comunist din Romania, imi afirm admiratia pentru eroismul celor care s-au opus dictaturii, de la luptatorii din rezistenta si militantii partidelor politice anihilate de comunisti si pana la disidentii si opozantii perioadei Ceausescu.

Aduc aici, in sesiunea solemna a Camerelor reunite ale Parlamentului roman, un omagiu marilor oameni de stat ca Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Dinu Bratianu si Ion Flueras, martirilor Bisericilor precum Iuliu Hossu, Sandu Tudor, Vladimir Ghika, Richard Wurmbrand, M'rton Iron, membrilor partidelor democratice din Romania, tuturor victimelor regimului totalitar comunist, oponentilor si disidentilor.

Tin sa-mi exprim pretuirea fata de curajul patriotic si demnitatea tuturor supravietuitorilor din inchisorile comuniste, care sunt ultimii martori directi ai tragediei noastre ca natiune", a spus Basescu.

"Tin, de asemenea, sa elogiez gestul intelectualilor care si-au ridicat direct glasul impotriva lui Nicolae Ceausescu: Paul Goma, Doina Cornea, Radu Filipescu, Mircea Dinescu, Dan Petrescu, Liviu Cangiopol, Gabriel Andreescu sau gestul disperat, cazut astazi cu totul in uitare, al lui Liviu Babes, care pe 2 martie 1989 si-a dat foc la Poiana Brasov pe partia Bradu in semn de protest fata de un

regim criminal. In acelasi timp, imi exprim compasiunea pentru suferintele indurate de marea majoritate a poporului roman.

Posturile de radio occidentale "Europa Libera", BBC, "Vocea Americii", "Deutsche Welle", "Radio France Internationale" au contribuit esential la informarea cetatenilor Romaniei privind situatia din tara si din lume. Spre disperarea regimului comunist, Radio "Europa Libera" a fost intr-adevar ceea ce s-a dorit a fi: ziarul vorbit al romanilor de pretutindeni.

Omagiez memoria unor Ghita Ionescu, Mihai Cismarescu, Noel Bernard si Vlad Georgescu, oameni care au luptat cu altruism si pasiune pentru cunoasterea si rostirea adevarului.

Ii elogiez pe Monica Lovinescu si pe Virgil Ierunca, cei care, exilandu-se fizic, au continuat sa traiasca zi de zi pentru poporul roman, tinand treaza, prin emisiunile lor de neuitat de la Europa Libera, constiinta morala a romanilor", a spus presedintele.

Integral in Romania Libera

UPDATE: HotNews.ro va prezinta textul integral al Raportului Comisiei Tismaneanu" si discursul presedintelui Basescu

  • Fotogalerie de la prezentarea raportului Tismaneanu