La ultimele alegeri pentru conducerea FIDE (Federatia Internationala de sah), presedintele Rustam Kasimdjanov a avut un contracandidat puternic in Bessel Kok (Olanda), membru vechi in structurile de rang secund ale federatiei.

Kasimdjanov (a carui principala calitate o reprezinta averea uriasa pe care si-a consolideaza sin din functia de presedinte al Republici Kalmukia) a cistigat alegerile, insa a vazut in programul adversarului o idee atit de interesanta, incit a preluat-o.

La Praga, dupa o reuniune secreta, cei doi au semnat "pacea" prin lansarea "Global Chess" - societatea sub care se vor disputa urmatoarele campionate mondiale de sah.

Daca olandezul Bessel Kok a venit cu ideea, Kasimdjanov a contribuit cu banii - capitalul initial este de 5 milioane de euro.

Istoric

Din 1994, lumea sahului s-a scindat: nemultumit de finantarile federatiei, campionul mondial din acel moment Gari Kasparov a infiintat o asociatie a jucatorilor profesionisti, in numele careia a cautat sponsori puternici.

In plan sportiv, principalul efect a fost disparitia titlului unic de campion mondial - atit FIDE, cit si Asociatia lui Kasparov au organizat propriile campionate, cu proprii laureati.

Abia in 2006, presedintele FIDE Kasimdjanov a reusit reunificarea titlurilor. Insa avind in vedere contextul straniu in care s-a disputat meciul Kramnik-Topalov, acuzatiile lansate de jucatori in timpul meciului, dar si dupa incheierea acestuia, este previzibila o noua scindare.

Global Chess este ideea care la prima vedere trebuie sa tina unita lumea sahului. Mult mai important, proiectul are o miza financiara - el ar trebui sa atraga toate finantarile: si cele din cercul de interes al lui Kasimdjanov, dar si pe cele ale sponsorilor care nu il agreau pe presedintele din Kalmukia si il sustineau pe olandezul Bessel Kok.