Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au inchis dosarul "Afacerea frontiera" in care a fost cercetat pentru abuz in serviciu chestorul-sef (r) Toma Zaharia, care a detinut si functiile de secretar de stat si prim-adjunct al ministrului de Interne. Alte nume grele din dosar sunt chestorii Gheorghe Carp, Anton Gagiu, Mihai Basescu si Mihai Tatut.

Surse judiciare au declarat pentru Gandul ca implicarea acestora in procedura de atribuire si negociere a contractelor cu firma germana Bearing Point si concernul EADS nu s-a soldat cu incalcari ale legii care sa fi dus la crearea unui prejudiciu impotriva statului roman.

"In urma verificarilor s-a constatat ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu si a celei prevazute de articolul 18 indice 1 din Legea nr.78 / 2000, in sensul ca nu s-au constatat incalcari ale dispozitiilor legale in ceea ce priveste procedura de incheiere a contractelor, avand ca obiect realizarea studiului de fezabilitate de catre firma germana Bearing

Point GMBH si realizarea sistemului integrat privind frontiera de stat a Romaniei de catre concernul EADS", se arata in motivarea procurorilor Anti?coruptie, care au dispus neinceperea urmaririi penale fata de ofiterii superiori din cadrul MAI implicati in "Afacerea frontiera". Cu toate acestea, elementele infractionale erau descrise amanuntit intr-un raport al MAI.

Potrivit unor verificari efectuate in 2005 de Corpul de Control al MAI, studiul de fezabilitate al Bearing Point a fost, de fapt, o compilatie a unor studii anterioare, cu acelasi obiect, realizate de alte firme, in folosul Politiei de Frontiera.

O dovada in acest sens a fost si faptul ca, la 15 iulie 2004, MAI a incheiat contractul cu Bearing Point, iar a doua zi, studiul de fezabilitate a si fost predat partii romane.

Desi mandatul de negociere al comisiei romane era de 500 de mii de euro, pentru studiul de fezabilitate si proiectul tehnic, partea romana a fost de acord ca partea germana sa realizeze doar studiul, achitand in acest sens suma de 430 de mii de euro.

In ceea ce priveste contractul incheiat la 12 august 2004 cu EADS, si aici au fost descoperite nereguli de natura sa prejudicieze eficienta achizitiei.

In raportul Corpului de Control al MAI se arata ca, pentru a se desfasura proiectul de securizare a frontierelor, la nivelul MAI s-a infiintat Unitatea de Management a Proiectului (UMP), pentru a urmari realizarea studiului de fezabilitate si a proiectului tehnic.

Chestorul Anton Gagiu, care era seful UMP, a intocmit un raport de suprafata, in care a precizat ca a primit date si informatii de la 73 de firme care se ocupau cu producerea echipamentelor ce puteau fi utilizate de sistemul integrat pentru securizarea frontierelor.

Fara sa argumenteze pe ce criterii s-a bazat respectiva licitatie, Gagiu a apreciat ca doar 20 de societati ofertante au facut fata cerintelor UMP.

Integral in Gandul