Romania va avea nevoie de 20 de ani sa ajunga din urma statele membre ale Uniunii Europene, in conditiile unei cresteri economice constante si a stabilitatii politice, a declarat joi premierul Calin Popescu Tariceanu. Perioada ar putea fi insa de doua ori mai mare, daca mediul economic si politic este nefavorabil, a spus premierul intr-un interviu acordat Radio Romania.

Tariceanu considera ca masurile necesare pentru recuperarea decalajelor fata de statele europene trebuie sa fie sustinute si la nivel politic.

Referindu-se la efectele economice ale aderarii, seful Executivului a spus ca integrarea va duce la scaderea de preturilor, datorita concurentei. In acelasi timp, va creste numarul locurilor de munca, datorita investitiilor.

CEC, o banca populara

In acelasi interviu pentru postul public de radio, Calin Popescu Tariceanu a explicat si motivele pentru care a fost oprita, deocamdata, privatizarea CEC.

“Am considerat ca nivelul ofertei nu este cel pe care noi l-am scontat. (...) Am luat in considerare si necesitatea de a avea in continuare o banca populara, accesibila pentru fiecare roman, mai ales pentru cei cu venit mai modest”, a declarat premierul.

Tariceanu a explicat ca se va incerca atragerea unui investitor puternic, precum BERD, pentru ca CEC sa devina o banca mai performanta.

Prim-ministrul a adaugat ca, daca peste cativa ani, statul roman va primi o oferta tentanta pentru privatizarea CEC, va fi vanduta “o mica parte” din institutie, iar statul va pastra majoritatea actionariatului.