Secretele din dosare raman tot la servicii

preluare Romania Libera

Presedintele Traian Basescu s-a deplasat ieri la depozitul CNSAS de la Popesti-Leordeni pentru a verifica personal stadiul predarii dosarelor de catre serviciile de informatii.

Un gest simbolic echivalent cu o taiere de panglica inaugurala, pentru a marca depasirea planului la predat dosare, deoarece in realitate 75.000 de dosare raman secretizate, adica la bunul plac al SRI, facand putin probabile sansele ca deconspirarile sa fie duse "pana la capat", asa cum promitea chiar Traian Basescu. Mai ales ca nici primul val de deconspirari nu a ajuns prea departe.

Flancat de presedintele Colegiului CNSAS, Claudiu Secasiu, Mircea Dinescu si Constantin Ticu Dumitrescu, seful statului a mers la pas printre rafturile ticsite de dosare, ascultand explicatiile privind securitatea perimetrului dotat cu ignifuge si sisteme antiefractie. Dar ce l-a impresionat pe Traian Basescu a fost tehnica de culisare a rafturilor.

"Mi-a placut ca s-a introdus o tehnica mai moderna de miscare a rafturilor", a marturisit seful statului. "Nu consider ca s-a facut o predare ideala. Inca sunt de pus la punct sistemele informatice si de urmarire", a spus seful statului, precizand ca obiectivul in prezent a fost predarea fizica a dosarelor.

Integral in Romania Libera

Basescu: "Nu pot garanta ca nu s-au sustras dosare"

Florin Ciornei (EvZ)

"Nu pot garanta ca nu s-au sustras dosare", a declarat Traian Basescu, aflat ieri la depozitul CNSAS pentru a verfica stadiul predarii arhivelor fostei Securitati

Constantin Ticu Dumitrescu este insa sceptic in ceea ce priveste noul lot de dosare livrate de SRI si SIE. "Nu vom mai gasi aici decat dosare privind plevusca", a apreciat Ticu Dumitrescu.

El a precizat insa ca, "din intamplare", s-ar mai putea gasi si in astfel de dosare "unele elemente importante". Referitor la dosarele pastrate de SRI si SIE, Ticu Dumitrescu a spus ca "si 500-600 daca se pastreaza la secret este suficient ca acolo sa se regaseasca nume de politicieni importanti".

Potrivit presedintelui CNSAS, Claudiu Secasiu, au mai ramas de receptionat dosarele aflate in custodia Parchetelor si tribunalelor. Printre acestea se afla si cele ale fostilor detinuti politici.

Integral in EvZ.