Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, si omologul sau belarus, Aleksandr Lukasenko, au ajuns la un acord in criza privitoare la tranzitul petrolului rus spre Europa. Oficialii de la Minsk au declarat, miercuri, ca Belarusul a renuntat la taxele de tranzit aplicate la transportul petrolului rusesc, facilitand astfel reluarea alimentarii cu petrol a Europei Occidentale, prin conducta Drujba.

Update: Rusia someaza Belarusul sa restituie 80.000 de tone de petrol pe care le considera sustrase in timpul crizei referitoare la exporturile de titei, dand asigurari ca ulterior va relua alimentarea oleoductului Drujba catre Europa.

Adjunctul ministrului rus al Economiei, Andrei Saronov, a confirmat ca Rusia este pregatita sa reia exporturile la maxim patru ore dupa ce Belarusul va restitui cele 80.000 de tone de petrol.

"Daca petrolul va fi restituit, criza va fi solutionata", a subliniat oficialul rus.

Belarus a anuntat ca s-a ajuns la un compromis care sa permita reluarea exporturilor ruse de petrol prin conducta Drujba, sistate de trei zile. Premierul Serghei Sidorski a declarat ca in urma discutiei dintre Putin si Lukasenko s-a gasit o solutie care va face posibila rezolvarea acestei situatii.

Astfel, oficialii belorusi au hotarat "sa ridice taxele impuse pentru a relua exporturile de petrol din Rusia spre Europa”, a precizat Sidorski.

Sidorsky, care se va deplasa joi la Moscova, se asteapta ca Rusia sa raspunda prin ridicarea tuturor restrictiilor in relatiile comerciale cu Belarusul.

Aparent, robinetul de petrol catre Europa prin conducta Drujba a fost inchis dupa ce Rusia a acuzat Belarusul ca fura petrol din conductele care tranziteaza tara. Minsk-ul sustine ca nu are nici un amestec.

Totul a inceput, de fapt, cand Belarusul a stabilit o taxa de 45 de dolari pentru fiecare tona de petrol rusesc ce tranziteaza teritoriul sau, ca riposta la decizia Rusiei de a impune o taxa pentru importurile de petrol rus, incepand de la 1 ianuarie, care a dus la dublarea pretului gazelor pentru Minsk.

De cealalta parte, Moscova a refuzat sa achite taxa si a amenintat Belarusul cu represalii comerciale, daca insista sa impuna aceste masuri.

De la izbucnirea scandalului, cele doua tari isi paseaza reciproc responsabilitatea.

Intreruperea livrarilor de petrol rus prin conducta Drujba din Belarus a afectat cinci state din UE: Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria si Cehia.