In Rusia s-a instalat starea de alerta maxima dupa ce seful serviciilor secrete (FSB), Nikolai Patrusev, a lansat un avertisment asupra riscurilor comiterii unor atacuri teroriste in reteaua de transporturi publice. El a afirmat ca a primit informatii in acest sens de la servicii secrete straine, transmite agentia France Presse.

Patrusev i-a rugat pe cetatenii rusi sa dea dovada de intelegere si de un grad sporit de atentie si sa informeze fortele de securitate in cazul in care observa ceva dubios.

Patrule ale politiei si armatei sunt peste tot in Moscova, in transport, autobuze, troleibuze, tramvaie, anunta surse din cadrul Biroului de presa al municipalitatii. Au fost intreprinse masuri de securitate si in transportul feroviar.

Caini dresati sa gaseasca explozibili au fost trimisi in statiile de metrou din capitala Rusiei, iar calatorii din aeroporturi si gari au fost supusi unor verificari mai stricte.

Starea de alerta a fost instaurata marti noapte, dupa ce Nikolai Patrusev a afirmat afirma ca are informatii din surse straine privitoare la o amenintare terorista care vizeaza mijlocele de transport in comun din Rusia. Oficialul rus nu a vrut sa mentioneze originea exacta a acestor informatii.

"Comitetul Federal Antiterorism a primit informatii de la partenerii straini despre un posibil atentat asupra sistemului de transport si retelei de metrou", a declarat Patrusev, precizand ca informatiile au fost verificate.

In ultima perioada, Rusia a fost vizata de mai multe atentate comise de separatistii ceceni. Acestia au detonat o bomba in metroul din Moscova, au luat sute de ostatici la un teatru din Moscova si la o scoala din Besla, in Osetia de Nord.

In urma tragediei de la Beslan, din septembrie 2004, si-au pierdut viata 344 de persoane si alte cateva sute au fost ranite, dintre care majoritatea erau copii.