Comisariul european al Romaniei, Leonard Orban, a fost instalat, astazi, oficial, in functie. El a depus juramantul in fata Curtii Europene de Justitie, alaturi de colega sa din Bulgaria, Meglena Kuneva. Orban si Kuneva au participat pe 11 ianuarie la Bruxelles la prima lor sedinta in cadrul Comisiei Europene.

Leonard Orban va gestiona un buget de aproximativ 1,2 miliarde de euro, avand in subordine 3400 de persoane, adica 15% dintre salariatii institutiilor europene, impartiti in trei directii mari: traduceri, interpretare si publicatiile comunitatii.

Primul comisar al Romaniei se ocupa de portofoliul Multilingvismului, care acopera politica lingvistica a Uniunii Europene.

Concret, este vorba despre politici care sa asigure accesul cetatenilor UE la documente traduse in toate cele 22 de limbi comunitare, dar si de popularizare a acestora. Comisia are un proiect privind invatarea de catre cetatenii UE a cel putin doua limbi europene, in afara de limba materna.

Portofoliul comisarului roman a rezultat in urma impartirii domeniului mai amplu al Educatiei, Culturii, Formarii Profesionale si Multilingvismului, de care s-a ocupat pana acum comisarul slovac, Jan Figel.