Presedintele Traian Basescu a vorbit, intr-un interviu acordat postului public de televiziune TVR1, despre criza de pe scena politica romaneasca, despre scandalul biletului trimis de premier si a raspuns acuzatiilor legate de presupusele grupuri de interese din jurul presedintiei.

"Institutiile statului functioneaza ca pe vremea PSD-ului"

"Toti stim ca functioneaza telefoanele si influentele de tot felul". Tocmai pentru acest motiv "biletelul" premierului Tariceanu trebuia facut public, crede presedintele Basescu care spune ca pentru prima data in 17 ani am avut o demonstratie clara despre modul cum functioneaza relatiile dintre institutiile statului.

Despre guvern

Activitatea guvernului este vazuta de presedintele statului ca fiind una pozitiva. Cresterea economica, investitiile in crestere, rezultatele excelente obtinute pe linia integrarii in UE de cativa ministri sunt aspectele pozitive punctate de presedinte.

Pe de alta parte, Traian Basescu a criticat lipsa de programe eficiente si pierderea unor importante fonduri europene.

"Avem cel mai bun guvern de dupa '90, dar din pacate un guvern mediocru ce a avut doar cateva varfuri care au stiut sa-si rezolve problemele pentru intrarea in UE", a concluzionat presedintele.

Despre biletelul trimis lui Seres

Atentionarea de la finalul biletului privind afacerile statului care nu ar fi fost aceleasi cu cele ale economiei romanesti nu a fost o ironie ci un avertisment cat se poate de serios in legatura cu afacerile cu energie si "baietii destepti, afirma presedintele Basescu.

El spune ca-i avertizase intr-o sedinta de guvern pe toti ministii si nu numai pe Seres spunandu-le ca SRI-ul a facut deja cateva inregistrari cu convorbiti de-ale acestora, convorbiri care cuprind lucruri grave.

"Le-am si spus: sunt doua mii si ceva de mandate in Romania, cum Dumnezeu se intampla ca voi, membri ai cabinetului, vorbiti chiar cu unii care sunt in atentia organelor penale", a declarat Traian Basescu.

De ce de "interesele guvernului" totusi? Fiindca guvernul a ignorat constant avertismenetele presedintiei fata de neregulile privind achizitia de energie. Expresia foarte des invocata in presa vroia sa sublinieze ca membrii cabinetului nu au facut nimic ca sa stopeze aceste afaceri.

"Daca Seres ar fi fost nelamurit sau interesat de subiect m-ar fi sunat sa ma intrebe de ce am spus ca nu vad interesele guvernului identice cu cele ale economiei romanesti. Dar nu m-a sunat, dovada ca nu-l interesa. Cat despre intelegerea mesajului, Seres nu pare un baiat care nu poate sa inteleaga anumite lucruri. Dar n-a vrut sa inteleaga", a mai declarat Traian Basescu

"Nu am intervenit pentru Alro, nu am intervenit niciodata pentru nimeni si nici nu voi interveni... Orice interventie in favoarea lui Rompetrol e binevenita. Probleme apar atunci cand se intervine pentru patronii lor".

Despre incercarea PSD-ului de revocare din functie Presedintelui

In spatele incercarii de revocarea din functie se afla fostul presedinte PSD, Ion Iliescu, cel care-l manipuleaza pe Mircea Geoana, a declarat Traian Basescu care mai crede ca nici unii liberali nu sunt straini de aceasta actiune cunoscute fiind relatiile dintre Tariceanu si Geoana

Presedintele Basescu a declarat ca respinge categoric 'intrarea in normalitate" a lui Ion Iliescu si i-a reamintit acestuia ca "normalitatea" mandatului sau a insemnat cateva mineriade si numeroase cazuri de coruptie.

"Nu sunt tipul de presedinte 'Ion Iliescu' si nici tipul de presedinte care sa spuna la sfarsit de mandat 'm-au invins structurile'."

Premierul e santajist. PD a luat decizia buna

Traian Basescu a declarat ca recent anuntatele controale guvernamentale asupra unor licitatii acuzate de Tariceanu ca au fost influentate de presedinte au fost catalogate de acesta ca "o forma de santaj public, care arata cum gandeste Tariceanu".

Presedintele a mai spus ca nu a cerut niciodata PD-ului sa iasa de la guvernare si crede ca democratii au luat hotararea corecta cand au decis sa ramana in Alianta.