PD a decuplat Alianta D.A. de la oxigen. Decizia de a participa la alegerile europene separat de PNL anunta ca democratii sunt pregatiti sa lase in trecut formula care le-a adus succes in 2004, acum cu o imagine compromisa de prea multa galceava.

Alianta ramane o cochilie goala ce poate fi insa reumpluta la nevoie cu un alt continut politic, din moment ce sondajele nu o prezinta iremediabil dezonorata (48% IMAS).

Paritatea pe listele electorale intre PD si PNL ar fi fost neprofitabila pentru popularii europeni, in asteptarea de intariri din est. Acestia vor fi fost probabil nedumeriti de pozitia democratilor care, desi in cearta continua cu liberalii si cu un procent mai bun decat PNL (30% fata de 19% - IMAS), prefera Alianta unei angajari politice pe cont propriu.

Partidul condus de Emil Boc nu avea alta optiune decat sa se desparta de PNL in alegerile europene, perseverenta de a ramane alaturi de liberali le-ar fi intunecat orizontul electoral si ar fi facut imposibila limpezirea raporturilor intre actorii de pe scena politica.

In primul rand n-ar fi putut beneficia de simpatiile in favoarea presedintelui: radicalizarea sustinatorilor acestuia ar fi facut imposibil un vot pentru Alianta D.A. condusa in batalia electorala de Calin Popescu-Tariceanu.

De acest bazin de alegatori va profita in primul rand PD, ca formatiune asociata sefului statului, dar si PLD-ul lui Theodor Stolojan, probabil intr-o masura ceva mai mica (cotat cu 4% de IMAS si 6% de CSOP, inainte de inregistrarea ca partid politic). Daca procentele celor doua formatiuni vor inflori in mai, Alianta va fi poate reinviata cu material genetic liberal-democrat.

PNL isi zugraveste deja fostii parteneri de liste ca pe cateii cuminti ai presedintelui care "torpileaza Alianta" si isi asuma reprezentarea celor peste 40% din alegatorii acesteia.

Optiunea perseverenta a alegatorilor fata de Alianta venea insa din nostalgie si din inexistenta alternativei, fiind constienti ca, mai devreme sau mai tarziu, aceasta trebuie sa-si inceteze existenta de conflict permanent, resimtit ca insuportabil. Intrebarea este cat de agresivi isi permit sa fie liberalii, fara a risca guvernarea atat de pretioasa echilibrului lor interior.

Retragerea democratilor de pe listele comune va clarifica raporturile intre PNL si PSD, care se facea ca lupta din opozitie, cu Alianta atacand Partidul Democrat.

Asocierea PNL cu PSD-ul nereformat in numele caruia glasuieste Ion Iliescu, pentru suspedarea lui Traian Basescu, va orienta si voturile anticomuniste cel mai probabil spre democrati, macar din respect fata de decizia prezidentiala de a condamna dictatura din Romania.

Primul efect al deciziei PD va fi insa cresterea sanselor suspendarii presedintelui Traian Basescu de catre parlament, indiferent de parerea Curtii Constitutionale. Numai ca unele sondaje arata ca, in cazul organizarii unui referendum, procentul celor care s-ar pronunta impotriva demiterii sefului statului ar fi in jur de 70%.

Ce se va intampla in politica si cu institutiile statului in timpul celor 30 de zile in care Romania va fi condusa de fostul premier PDSR Nicolae Vacaroiu sau dupa revenirea in functie a lui Traian Basescu nu poate fi anticipat. Sigur este ca procesul referendumului, daca va fi continuat, va influenta in mod decisiv rezultatul alegerilor europarlamentare din mai.