Sindicalistii brasoveni s-au inteles joi seara cu ministrul Muncii spunand ca momentan protestele vor inceta.

Cateva sute de angajati ai uzinei Tractorul Brasov au iesit in strada, joi, blocand circulatia intr-o intersectie din apropierea garii. Traficul in zona a fost dat peste cap aproape doua ore, din cauza protestului.

Muncitorilor de la Tractorul li s-au alaturat peste o mie de angajati de la Rulmentul. Sindicatele de la cele doua societati negociaza, joi seara, cu ministerul Muncii rezolvarea problemei ordonantelor pentru platile compensatorii, a declarat Gheorghe Apostu, liderul de sindicat al societatii Tractorul, dupa negocierile de la sediul AVAS.

Protestatarii sunt nemultumiti ca nu si-au primit integral salariul pe luna trecuta dar si de ordonantele de guvern referitoare la situatia lor daca uzina intra in lichidare sau restructurare.

La sfarsitul anului trecut, conducerea AVAS a aprobat un plan de restructurare a uzinei "Tractorul" Brasov, care urmeaza sa fie pus in practica incepand cu martie 2007.

Din cei aproape 2 000 de angajati, 1 800 vor fi disponibilizati cu salarii compensatorii, iar uzina va fi vanduta pe bucati.

De aceeasi soarta vor avea parte "Rulmentul" si "Nitramonia" Fagaras.

Datoriile uzinelor "Tractorul", "Rulmentul" si "Nitramonia" la stat se ridica la aproape jumatate de miliard de euro.

Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, declara, la sfarsitul saptamanii trecute, ca cea mai buna solutie pentru uzinele brasovene Tractorul si Rulmentul ar fi amanarea insolventei pentru o perioada de sase luni si lichidarea voluntara.

Aceste alternative permit vanzarea fluxurilor de productie si continuarea activitatilor de baza.