Liderul PSD, Mircea Geoana, a speculat imediat rectificarea pe care a facut-o Traian Basescu: „Nu stim cum sa catalogam declaratia presedintelui: penibila sau hilara. Afirmatia a fost facuta dupa ce presedintele a precizat, joi, ca a facut o confuzie cu o zi in urma, cand a spus ca nu stie despre cazul celor doi romani retinuti din luna octombrie in Irak.

Geoana a subliniat ca este inadmisibil ca institutiile statului sa trateze cu atata dispret soarta celor doi cetateni romani, retinuti in Irak, pentru ca au filmat intr-o baza militara americana.

Presedintele PSD a acuzat institutiile statului de indiferenta si i-a imputat presedintelui ca se comporta ca atare numai atunci cand este vorba de un subiect interesant pentru presa.

"Cum este posibil ca institutiile statului, Ministerul de Externe, Serviciul de Informatii Externe si Presedintia sa trateze cu atata dispret si indiferenta soarta a doi cetateni romani care sunt la fel de importanti ca si ostaticii de acum un an de zile", a spus Geoana referindu-se probabil la rapirea celor trei jurnalisti romani, in primavara anului 2005.

Liderul PSD a criticat si discursul tinut, miercuri, in Parlamentul European de presedintele Basescu. Geoana a declarat ca discursul este un plagiat, inspirat din agenda germana.