Nu mai avem politicieni, ci peiorative umblatoare, decupate din delirul verbal in care s-a transformat comunicarea politica, la Bucuresti. Peste Cotroceni domneste "un tiran", un "scandalagiu", un om "lipsit de scrupule" (de la Geoana si Tariceanu citire). Peste Palatul Victoria, "un corupt", "un mincinos" (de la Basescu citire).

Seful PSD este o "marioneta", manipulata de un "expert in mineriade", de un "batran edec", care pune de "un pocinog la batranete" (tot de la Basescu citire). Ca sa-l suspende pe presedintele Romaniei, si-au dat mana "un prostanac, un Felix ciudat si un nebun" (de la un pedist citire).

Partidele nu mai sunt grupari ideologice, ci "grupuri oligarhice" - "petroliberalii" (PNL), "RAFOliberalii" (PLD), "Goldendemocratii" (PD) - sau structuri "ticalosite" (PSD).

Online Advertising

Drept urmare, politica nu mai are nimic in comun cu stiinta de a conduce, de a guverna, ci a ajuns o cotonogeala generala, haotica, dublata de icnetele si urletele batausilor.

Aceasta degradare fara precedent a vietii publice a fost posibila din cauza acumularii si personalizarii conflictelor dintre protagonisti. Ideile, principiile, viziunile nu intra in ecuatie. Traian Basescu nu-l mai suporta pe Calin Popescu Tariceanu de cand s-a opus organizarii anticipatelor, de frica sa nu-si piarda postul de premier inainte de vreme.

Subiectul devansarii alegerilor a murit, practic, in 2005, insa aversiunea dintre cei doi a crescut si a explodat in aceste saptamani. Conflictul si-a pierdut pe drum incarcatura politica, luandu-i locul ura, dispretul, umorile, cu care se improasca, fara retinere, fostii aliati.

Celalalt razboi, dintre Basescu si PSD, are radacini in 2004, cand presedintele ales le-a oprit pesedistilor accesul la guvernare. Acum, PSD se razbuna cu o actiune de suspendare a sefului statului, pentru care nu are argumente juridice, iar acesta din urma incearca sa-l ingroape in peisajul electoral, ridiculizandu-i liderul.

Atat de pasionanta este aceasta ciomageala, incat personajele abia de mai vad altceva, premierul a uitat de strategia postaderare, pesedistii de protectia sociala, iar presedintele de cei doi romani retinuti in Irak.

Li s-a intunecat ratiunea politica.

Actiunile resentimentare au consecinte negative pentru toti cei implicati.Traian Basescu este izolat politic, avand de partea sa doar PD si grupul liberal plecat din PNL cu Theodor Stolojan, adica nici un sfert din parlamentari.

Orice proiect politic ar avea presedintele - votul uninominal, reducerea numarului parlamentarilor, legile sigurantei -, se va izbi de puternica opozitie antiprezidentiala. Cum persista in a taia dialogul cu majoritatea partidelor, acest mandat prezidential s-ar putea sa fie unul irosit politic.

O eventuala scuza "Eu am spus, am vrut, dar ceilalti nu" ar suna precum oftatul lui Emil Constantinescu: "M-au invins serviciile". Ca o prelungire a razboiului Basescu-Tariceanu, Alianta D.A. se rupe, PD asteapta ocazia potrivita sa iasa cu fata curata de la guvernare, iar PNL se indreapta spre PSD si PC, adica spre zone compromitatoare, electoral, pentru el.

In fine, PSD, care a ratat sansa de a se arata responsabil, deasupra bataii, ar putea sa vada cum actiunea de suspendare a presedintelui se intoarce impotriva sa. Traian Basescu i-a dat, pe 24 ianuarie, o proba ca se poate pupa o zi intreaga cu multimea.