Bob Marley - ce nume frumos! Numai simpla pronuntie are darul de-a face pielea gaina. Cel mai cunoscut "produs" jamaican. Ar fi implinit marti, 6 februarie, 62 de ani. A iubit muzica, a iubit femeile, era fan marijuana si mai presus de orice a fost muzica lui. S-a luptat pentru emanciparea jamaicanilor, a luptat impotriva rasismului si a fost doborat de un blestemat de cancer. No Marley, no cry. Avem muzica lui.

Robert Nesta Marley s-a nascut pe 6 februarie 1945 in oraselul Nine Milles din Jamaica, din tata alb si mama ciocolatie. Tatal, ofiter de marina ajuns supraveghetor pe o plantatie, s-a casatorit cu Cedella Booker, o tanara de doar 18 ani, si a avut relatii cvasi-inexistente cu fiul sau, ajuns un tanar relativ frustrat din cauza originilor sale.

Mai tarziu avea sa declare: “Nu am prejudecati in privinta originilor mele. Nu iau partea omului alb, nici a celui negru. Eu sunt de partea lui Dumnezeu, cel care m-a creat si a facut sa fiu rodul unui alb si al unei negrese”.

Judecata de om alergat pe strazi si traind intr-o societate in care negrii erau priviti, in tara lor, ca niste scursuri.

Dupa moartea tatalui, Bob si mama sa s-au mutat in mahalaua Trenchtown din Kingston. Aici l-a cunoscut pe Neville "Bunny" Livingston, ulterior devenit faimos sub numele de Bunny Wailer, creierul formatiei din spatele lui Bob.

The Wailers

Dupa mai multe incercari si schimbari de nume, formatia devine notorie sub numele de Bob Marley and The Wailers.

“Simmer Down”, primul succes al trupei, a spart piata in 1966, impunandu-i ca una din cele mai tari formatii din Jamaica. A urmat la scurt timp “Soul rebel” si “400 years”.

Tot la inceputul anilor ’60 Marley adopta religia si filosofia rastafariana, care il recunoaste pe Haile Selassie, ultimul imparat al Etiopiei, ca fiind Jah, parte a Sfintei Treimi si noul Mesia promis de Biblie. Numele de Rastafari deriva din cuvantul Ras (duce sau sef) si numele de dinainte de incoronare al lui Haile Selassie: Tafari Makonnen.

Aceasta religie a fost imbratisata de jamaicanii saraci, in anii ’30, Selassie fiind singurul monarh din Africa ce domnea peste un stat complet independent.

Insa Bob Marley a fost adevaratul profet al Rastafarianismului, devenita o religie extrem de populara, ca urmare a sacralizarii consumului de iarba si a muzicii reggae.

Rita Marley

In 1966 se casatoreste cu Rita Marley.

Intre 1968 si 1972, Marley, Rita si Bunny Wailer inregistreaza o serie de piese la Londra in dorinta de a face ca sound-ul The Wailers mai comercial. Primul album Bob Marley and The Wailers, “Catch a fire” a fost scos pe piata mondiala in 1973 si se vinde bine.

A fost urmat de “Burnin”, album pe care se regaseau hit-ul “Get up Stand Up” si “I Shott the Sheriff”, piesa dupa care Eric Clapton face un cover si care ii propulseaza pe jamaicani in atentia tuturor.

In 1974, grupul se sparge, fiecare alegand sa mearga pe drumul sau. Marley continua insa sa sustina concerte sub numele de “Bob Marley and The Wailers”.

In 1975, Marley sparge topurile cu extrase de pe albumul “Natty Dread”, stand saptamani in sir in topurile Billboard din State, cu piesa “Rastaman Vibration”.

In decembrie ’76, cu doar doua zile inaintea concertului "Smile Jamaica”, un concert gratuit organizat de premierul jamaican, Michael Mainley, in incercarea de a detensiona situatia politica din tara, Bob si Rita Marley sunt raniti intr-o incercare de asasinat comisa impotriva lor, in propria casa. Marley reuseste sa sustina concertul dupa ingrijirile medicale primite.

In 1976, Marley se stabileste la Londra, unde inregistreaza albumele “Exodus” si “Kaya”, primul dintre ele ramanand in topurile britanice timp de 56 de saptamani.

In 1978 se intoarce in Jamaica pentru a sustine un nou concert in incercarea de a calma situatia politica din tara. Muzica lui si entuziasmul oamenilor dau nastere unui gest istoric: Michael Manley si Edward Segga, rivali de moarte, se urca pe sceana, dau mana si incheie pace.

“Banii nu pot cumpara viata”

Nebun dupa fotbal

In 1977 Marley este diagnosticat cu cancer la degetul mare al piciorului drept, pe o rana suferita in timpul unui meci de fotbal. Acesta refuza amputarea degetului - “Rasta no abide amputation. I don't allow a man to be dismantled” (Rasta nu permit amputarile. Nu permit unui om sa fie dezmembrat).

Metastazele se intind rapid la creier, plamani si alte organe vitale. Isi continua concertele si dupa doua recitaluri sustinute la Madison Square Garden lesina in Central Park din New York. Isi tine ultimul concert in Pittsburgh Pennsylvania pe 23 septembrie 1980.

Se interneaza la Miami si moare in dimineata zilei de 11 mai 1981, la doar 36 de ani. Ultimile cuvinte le adreseaza fiului sau Ziggy: “Banii nu pot cumpara viata”.

Minge de fotbal si iarba in cripta

Are parte de funeralii nationale, Jamaica fiind paralizata complet in timpul inmormantarii sale. E ingropat alaturi de o minge de fotbal, marihuana, un inel primit cadou de la printul Afa Wossen al Etiopiei(fiul lui Selassie) si o Biblie.

Ramane extrem de popular de-a lungul lumii, in special in Africa, fiind introdus in Rock and roll Hall of Fame in 1994. Revista Time desemneaza albumul Exodus ca fiind cel mai bun al secolului XX.