Cel mai mare proiect din programul ISPA care se deruleaza pe teritoriul Brailei este in pericol sa nu fie finalizat. Finantat in proportie de 75% din fonduri europene, totalul proiectului se ridica la 60 de milioane de euro. Problemele sunt la firmele straine contractate pentru diverse stadii ale proiectului. O companie din Grecia si una din Italia isi impart realizarea proiectului.

Firma din Grecia care a cistigat licitatia pentru extinderea canalizarilor si pentru terminarea canalului colector a inregistrat in ultimii ani pierderi din ce in ce mai mari. O alta firma, din Italia, a cistigat licitatia pentru ridicarea Statiei de Epurare, insa nu a facut nimic de sase luni incoace. Edilul sef al orasului este la randul sau ingrijorat.

"Athena" - cifra de afaceri in scadere cu milioane de euro anual

Potrivit registrului international al comertului, firma "Athena" SA Grecia, care a cistigat doua felii mari din proiectul de 60 de milioane de euro privind reabilitarea si extinderea retelei de canalizare si terminarea canalului colector, a inregistrat pierderi de 4,75 milioane de euro in prima jumatate a anului 2005.

Cu un an inainte, firma inregistra un profit de 496 de mii de euro in aceeasi perioada a anului. Din aceeasi sursa, jurnalistii nostri au aflat ca, in anul precedent, cifra de afaceri a companiei a scazut de la 48,4 milioane de euro la 36 de milioane de euro. Totodata, cifra de afaceri a grupului de firme cu acelasi nume a scazut la jumatate.

Toate acestea ridica un mare semn de intrebare asupra bonitatii firmei grecesti care a cistigat in cadrul unei licitatii internationale organizate in 2003 de Ministerul Finantelor Publice - realizarea a 65% dintre lucrarile proiectului brailean cistigatin baza programului ISPA.

Un alt semn de intrebare asupra bonitatii firmei grecesti ar fi faptul ca din 2005 "Athena" SA nu si-a actualizat informatiile de pe site-ul oficial si nici de la registrul international al comertului.

Despre proiectul european pe care-l deruleaza "Athena" la Braila se mai arata la registrul international ca in 2004 si prima jumatate a lui 2005, firma a pierdut mai multe "puncte" intr-un clasament de profil insa "autoritatile romane i-au alocat un buget de 21,5 mil. de euro pentru un proiect de constructie a infrastructurii”.

Ritm de executie prea lent

Pe site-ul oficial al Delegatiei Comisiei Europene din Romania se arata ca UE finanteaza 75% din proiectul "Reabilitarea si extinderea retelei de canalizare si construirea unei noi Statii de Epurare a apelor reziduale din municipiul Braila", iar la 7 iulie 2003, a avut loc semnarea primului contract de lucrari.

"Athena” se ocupa de reabilitarea si extinderea retelei de canalizare iar Termomecania din Italia de construirea statiei de epurare. La semnarea primului contract Oficiului de Plati si Contractare PHARE era condus la acea vreme de o braileanca din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

Athena a semnat in aprilie 2004 contractul de extindere a canalizarii pe citeva zeci de strazi si tronsoane de strazi a caror lungime insumeaza 30 de kilometri. Dupa montarea conductelor, strazile respective trebuie asfaltate si prevazute cu trotuare, lucrare adjudecata tot de firma greceasca.

Termenul de finalizare a acestor proiecte este luna decembrie 2006, iar valoarea contractului se ridica la aproape 16 milioane de euro. Asadar, "Athena" SA si-a luat angajamentul ca,in 32 de luni, sa canalizeze si sa asfalteze 30 km de strazi, din cartierele Chercea, Radu Negru si Brailita.

Cu 5 luni ramase pina la finalizarea termenului de finantare, se canalizasera doar 15 km de strada si se turnase asfalt pe 6 km din totalul de 30. Cifrele spun ca ritmul de lucru este exasperant de lent,insa "Athena" invoca greutatile provocate in teren de pinza freatica foarte ridicata.

Statia de Epurare - nici macar in program

Solicitat sa-si expuna punctul de vedere fata de acest subiect, primarul Constantin Sever Cibu nu s-a aratat mirat ca "Athena" SA Grecia are pierderi.

"Am auzit si eu ca are probleme, dupa ce a participat la constructia unui stadion olimpic, insa ar fi grav sa intre in faliment, lucrarea de la noi nu s-ar mai finaliza, iar noi n-am avea puterea financiara sa continuam proiectul. Tot «Athena» a facut si canalul colector, insa mai e de lucru acolo, dar e aproape gata.

Pentru extinderea canalizarii si realizarea drumurilor, UE a dat o derogare de finalizare a lucrarilor pina in decembrie 2008.

Dar mai grava mi se pare situatia de la Statia de Epurare. Firma italiana, «Termomecanica», care a cistigat licitatia, n-a facut nimic de sase luni, de cind a cistigat. Doar ne-au cerut sa le dam alt teren sa ridice statia, insa unde ne-au cerut ei nu se poate, fiindca acolo sint terenuri care au fost revendicate.

Ei spun ca daca ar construi pe terenul pe care-l cer ar economisi 3 milioane de euro".

Din aceeasi sursa am mai aflat ca, pina la aceasta data, "Termomecanica" SA Italia si-a deschis o sucursala cu un singur angajatin Braila. Mai tarziu am aflat ca nu exista posibilitatea utilizarii altui teren pentru Statia de Epurare, motiv pentru care s-au inceput studiile geo pentru amplasamentul initial, urmind ca pe baza acestora, TME sa definitiveze proiectele de executie.

Potrivit Delegatiei Comisiei Europene, proiectul respectiv, realizat prin programul ISPA, este considerat prioritate in Planul National de Actiune pentru Protectia Mediului, pentru ca va elimina evacuarea directa in fluviu a apelor reziduale municipale.

Mentionam ca acesta ar fi al doilea mare proiect european in pericol de-a se pierde la Braila, dupa cazul Parcului Industrial, cind UE a cerut inapoi banii alocati pina acum (3,9 milioane de euro) autoritatii contractante, adica Ministerul Integrarii Europene. Aici a intervenit si o deturnare de fonduri, dar si o crasa neseriozitate a firmei contractante.

Interesant este ca ambele proiecte europene de anvergura de la noi au fost contractate pe vremea guvernarii PSD, iar firma Tracon, controlata de ex-prefectul PSD Mihai Manea, apare ca prim subcontractor. Principal actionar si administrator este in acest moment cumnatul lui Manea.

Cercetare realizata in perioada martie - iunie 2006, in cadrul proiectului “Transparenta Fondurilor Europene in Romania”. Campanie sustinuta de Open Society Institute prin Local Government Initiative.