Scolile pot primi finantari de pana in zece mii de euro pentru proiecte in cadrul unui concurs de granturi lansat de Ministerul Educatiei (MEdC). Unitatile de invatamant pot depune propunerile de proiecte pana la data de 30 martie, iar o scoala poate depune un singur proiect pe an.

Programul Granturi pentru Dezvoltare Scolara este platit de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual prin bugetul MEdC. Pentru anul 2007, suma totala alocata acestui program este de cinci milioane de euro, valoarea medie a unui grant fiind de 10.000 euro.

Conform MEdC, grupul tinta al programului de granturi pentru dezvoltare scolara il constituie elevii, cadrele didactice si managerii scolari din scoli si gradinite, precum si parintii si membrii comunitatilor locale.

Scolile pot candida pentru patru tipuri de proiecte.

I. In primul rand, in competitie intra proiecte care sprijina imbunatatirea calitatii educatiei prin formarea profesionala. Proiectele din aceasta categorie au drept scop cresterea calitatii in educatie prin formarea continua a cadrelor didactice si a directorilor de scoli.

II. A doua categorie de proiecte sunt cele care sprijina reducerea decalajului existent la nivelul accesului la informatie si a metodelor moderne de predare.

III. Scolile pot concura si cu programe care sprijina activitatile extracurriculare.

IV. Al patrulea tip de proiecte se refera la sprijinirea integrarii scolare si profesionale a copiilor cu cerinte speciale si a celor din sistemul de protectie sociala.