Societatea Academica Romana (SAR) a lansat joi, in cadrul Conferintei anuale, Raportul de analiza si prognoza anuala pe 2007, in care echipa de experti a anuntat estimarile privind principalii indicatori macroeconomici pentru acest an.

Conform prognozei SAR, Romania va avea in 2007 o rata a inflatiei de 5,2%, un deficit bugetar de 2,9% din PIB, cresterea economica fiind estimata la 6,3 procente.

Alina Mungiu-Pippidi, presedinte executiv SAR, a declarat pentru HotNews.ro ca una dintre principalele probleme ale Romaniei o contituie lipsa competitivitatii.

„Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana este o mare realizare, dar ziua de dupa ne arata superficialitatea ei: numai dupa ce am intrat ne dam seama cat de mult mai e de facut pentru a ajunge la o calitate a vietii asemanatoare cu cea a vechii Europe”, a mai spus presedintele SAR.

Dezvoltarea regionala inegala, evolutia indicatorilor macroeconomici si problema energiei au fost cele trei mari teme puse in discutie la Conferinta anuala a SAR.

Sorin Ionita, unul dintre co-autorii Raportului, sustine ca „exista zone in care somajul este sub rata naturala, iar salariile s-au dublat anual, in timp ce in judete ca Giurgiu si Teleorman aproape 60% din populatie lucreaza in agricultura, mare parte in gospodarii autarhice de autoconsum”.

Problema subdezvoltarii a fost discutata pe larg in timpul conferintei, fiind lansate provocari pentru o rezolvare a problemei dezvoltarii regionale inegale.

Prezent la conferinta SAR, presedintele Traian Basescu a subliniat riscul ca fondurile europene sa nu fie distribuite echitabil.

Raportul a fost lansat in prezenta presedintelui Traian Basescu, precum si a mai multor ministri, oameni politici, experti, oameni de afaceri si reprezentanti ai corpului diplomatic.