Ungaria incearca sa impuna reguli mai stricte asupra plantelor modificate genetic (PMG), tintind, in special, blocarea acestui tip de culturi. Desi UE permite cultivarea porumbului MG MON 810, produs de gigantul biotehnologic Monsanto, Ungaria a interzis cutivarea acestuia in urma cu doi ani.

La noi, dupa ce o data cu integrarea au fost interzise culturile de soia MG, se testeaza, pentru prima data, porumbul modificat genetic. Ce urmeaza?

Ungaria: Nu sunt suficiente teste!

“Pozitia Ungariei este urmatoarea: noi consideram ca nu sunt facute suficiente studii care sa ateste faptul ca plantele modificate genetic sunt sigure din punct de vedere al protectiei mediului”, a declarat pentru HotNews, Konya Laszlo, consilier in cadrul Biroului Comercial la Ambasada Republicii Ungare in Romania.

Konya Laszlo a mai spus ca “Ungaria incearca sa duca o politica proecologista si ca spera ca saptamana viitoare la Brusseles va reusi sa convinga consiliul ministrilor de importanta restrictiei la PMG. “ Dorim sa facem parte din blocul de tari central si est-europene care nu imbratiseaza plantele modificate genetic”, a conchis reprezentantul Ambasadei Ungariei.

Legea maghiara a plantelor biotehnologizate

"Aceasta este probabil cea mai stricta lege a OMG-urilor din lume," a declarat Ministrul Agriculturii, Jozsef Graf citat de agentia de stiri Reuters.

Noua lege maghiara va stipula o zona de protectie de 400 de metri intre culturile MG si cele conventionale. Pentru a putea planta seminte modificate genetic, fermierii vor avea de asemenea nevoie de aprobarea proprietarilor de pamant invecinati si a utilizatorilor.

In acest fel, cultivarea de PMG devine prea complicata intr-o tara unde multe dintre terenurile agricole sunt de dimensiuni mici, inchiriate sau utilizate in cooperative cu multi membri, au afirmat fermierii.

Cu toate ca Uniunea Europeana permite cultivarea porumbului MG MON 810, produs de gigantul biotehnologic Monsanto, Ungaria a interzis cutivarea acestuia in anul 2005.

Plantele modificate genetic, periculoase pentru sanatate

Ungaria, care are un surplus de milioane de tone de porumb, a mers mai departe in pozitia sa, declarand in februarie anul acesta ca OMG-urile sunt periculoase pentru sanatatea omului, mediu si inclusiv pentru propriul statut de tara catalogata drept una dintre cele mai mari producatoare de seminte de Europa.

O majoritate simpla a statelor membre UE a sustinut in septembrie 2006 un proiect de ordin pentru ridicarea interdictiei Ungariei, dar acest lucru nu a fost suficient datorita sistemului complex de vot din UE.

Romania testeaza porumb modificat genetic

Pentru moment Romania nu a luat o decizie in ceea ce priveste cultura de porumb modificat genetic insa a semnat o autorizatie de testare a acesui tip de seminte. Ecologistii au incercat sa convinga autoritatile sa nu permita porumbul MG la noi in tara, iar acum decizia ramane la mana ministrului Agriculturii si a ministrului Mediului.

Syngenta Agro SRL este prima companie care va testa porumbul modificat genetic (MG), in Romania.

Desi tara noastra a interzis din 2007 cultivarea soiei modificate genetic pe motiv ca „problema” nu este bine gestionata, dar mai ales datorita solicitarii Uniunii Europene de a opri aceasta cultura, porumbul are acum cale libera in Romania, ca si in celelalte tari din Europa.

Autorizatia pentru testarea porumbului MG a fost semnata pe 24 mai 2006 si este valabila pana in ultima zi a anului 2009.

Organizatiile de mediu preseaza pentru a opri agricultura cu seminte MG in Romania

Joi, 10 activisti Greenpeace din Romania, Austria, Ungaria si Polonia au manifestat in fata Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) pentru a il convinge pe Ministrul Agriculturii, Dan Motreanu, ca „Romania nu are nevoie de porumbul modificat genetic (MG) MON810 al companiei Monsanto.

„La dezbaterea de la MAPDR pe tema MON810 de acum doua saptamani, conducerea Ministerului a parut sa prezinte interes doar fata de oferta americanilor de la Monsanto care produc semintele de porumb MG. Ministerul a incercat sa ignore opinia expertilor care au confirmat ca viermele sfredelitor al porumbului nu afecteaza semnificativ recoltele de porumb ale fermierilor din Romania.

Pe scurt, prin cultivarea soiurilor de porumb nemodificate genetic obtinute de cercetatorii romani si inregistrate deja in catalogul soiurilor din UE acest daunator poate fi combatut cu succes”, a declarat coordonatorul de campanii al Greenpeace, Gabriel Paun.